Бил Гейтс отново най-богатият човек на планетата

Общо по света има 1645 милиардери

Основателят на „Mайкрософт" Бил Гейтс си върна първото място в класацията на най-богатите хора на планетата. Това показва новопубликуваната годишна класация на милиардерите по света на сп. "Форбс".

Общото нетно богатство на Гейтс се оценява на 76 млрд. долара за тази година, като в сравнение с предходната година богатството му се е увеличило с 9 млрд. долара.

Гейтс измества от първото място мексиканския телекомуникационен магнат Карлос Слим, който миналата година е оглавявал класацията.

Общо по света има 1645 милиардери, което е рекорд.

Необходимите средства, за да се влезе в топ 20 на най-богатите, сега са 31 млрд. долара, докато през миналата година класираният на 20-то място е имал 23 млрд. долара. Гейтс е бил най-богатият човек на планетата през 15 от последните 20 години, според „Форбс".

Най-много пари през последната година е спечелил Марк Цукърбърг. Богатството на основателя на "Фейсбук" се е увеличило повече от два пъти за година и достига 28,5 млрд. долара.

Най-много милиардери продължава да има в САЩ - 492 души. Европа е на второ място с 468 милиардери, докато в Азия има 444.