Стотици танкове ръждясват тайно в Харков

Свят

03-03-2014, 20:22

Снимка:

"Дейли Мейл"

Автор:

Пенко Тодоров

Всичко от Автора

Ексклузивни снимки, направени от 18-годишен фотограф

Стотици изоставени танкове ръждясват в украинско поделение, докато руските съоръжения вече обикалят по улиците на страната. Тези невероятни кадри са заснети от 18-годишния фотограф Павел Иткин. Показва ги „Дейли Мейл”.

Това своеобразно желязно „гробище” се намира не къде да е, а в ключовия в този конфликт град Харков. И въпреки че секретното депо е строго охранявано, младият украинец някак е успял да проникне в него и дори да прекара там няколко часа, правейки ексклузивните си снимки.

Някога това място е било процъфтяващо предприятие за поправка на танкове, затворено след разпадането на СССР през 1991 г. Това е времето, в което тези машини са били изоставени и вероятно стоят точно така, както ги виждате, в рамките на тези 23 години.

Самото предприятие е било специализирано в поддръжката и модернизацията на танкове Т-64, Т-72 и Т-80, последният от които все още се използва във военното дело на Украйна, като варианти от него служат на страни като Русия, Беларус, Кипър, Казахстан, Пакистан и Южна Корея.

Ако тези танкове бяха открити преди една година, вероятно щяха да са революционно културно-историческо наследство (ако хората преглътнат факта, че държавата старателно ги крие от тях вече толкова години). В контекста на последните събития, чиято динамика се изменя с всяка минута, обаче, най-логичният въпрос е: ще влязат ли тези двадесет-и- годишни машини в разгара на предстоящите събития?

Ексклузивните снимки можете да видите в нашата галерия