Бижутата от злато и сребро трябва да носят държавен печат, напомнят от НАП Добрич

Парите

05-03-2014, 09:21

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Наближава 8–ми март и  много добруджанци посещават бижутерските магазини, за да изберат подарък на своите любими. От НАП Добрич напомнят на решилите да зарадват дамите с бижута от сребро или злато, че те  трябва да носят държавен печат. Маркирането с него е гаранция за чистотата на благородните метали в накитите. Държавният печат, който се поставя върху златните изделия, изобразява стилизирана роза, а върху сребърните – житен клас. Под този знак се изписва чистотата на пробата. В зависимост от чистотата на златото тя е от 8 до 14 карата. При среброто чистотата е от 500 до 950 на 1000 части от теглото. Само наличието на маркировка с държавен печат  гарантира качество на закупените бижута. Поставянето на държавния печат става в специализираните лаборатории на НАП, където се установява качеството на изделията от благородни метали. Липсата на държавен печат върху продаваните бижута e нормално да породи съмнения за  качеството и безопасността на вложените метали.

В страната не могат да се продават непроверени и немаркирани златни и сребърни изделия, произведени в страната, вътреобщностно придобити и/или внесени от чужбина, както и де се предават непроверени и немаркирани златни и сребърни изделия на клиентите, с чийто материал са изработени, с изключение на посочените в закона.

Лице, което извърши нарушение на закона, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лева, а ако нарушителя е юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция в размер от 2000 до 6 000 лева. При повторно нарушение се налага глоба и имуществена санкция в двоен размер на първоначално наложената.