Бил Гейтс отново оглави класацията на най-богатите хора на Forbes

Основателят на Microsoft Бил Гейтс се завърна на първото място в класацията на най-богатите хора в света на списание Forbes. През 2013 година състоянието му се е увеличило с 9 млрд. долара и вече възлиза на $76 милиарда. Гейтс заема тази позиция в 15 от последните 20 години.

На второ място в списъка на най-богатите хора на планетата е мексиканският магнат Карлос Слим, чието състояние през 2013 г. е намаляло с $ 1 млрд. на 72 милиарда щатски долара. На трето място в класацията е 77-годишният акционер на компанията Inditex (притежаваща марката Zara) Амансио Ортега със състояние от $ 64 милиарда.

Инвеститорът Уорън Бъфет се нарежда четвърти с 58.2 млрд. долара.

Пети е основателят и генерален директор на Oracle Лари Елисън с 48 милиарда долара.

Братята Дейвид и Чарлс Кох, хазартният магнат Шелдън Аделсън, както и двама от наследните на империята Walmart Кристи и Джим Уолтън допълват топ 10.

Най-големи печалби за миналата година е натрупал основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг, който е успял почти да удвои своето състояние. В момента то възлиза на 28,5 милиарда долара.

За попадането сред 10-те най-богати в света са необходими 35 млрд. долара спрямо 23 млрд. долара за година по-рано.

Общо 100 от милиардерите през изминалата година вече не присъстват в класацията, а други 16 души са починали.

Броят на милиардерите в целия свят през миналата година се е увеличил до 1645 души, като най-много те са в САЩ - 492-ма. В Европа техният брой е 468, а в Азия - 444. Съвкупното богатство на милиардерите, според Forbes, вече е 6.4 трилиона долара, или с 1 трилион долара повече от 2013 г.
Общият брой на жените милиардери в класацията се е повишило до рекордните 172, като само за последната година нови 42 жени са увеличили състоянието си до над 1 млрд. долара.
Според Forbes увеличението на милиардерите в световен мащаб се дължи най-вече на доброто представяне на капиталовите пазари по света.
Страни като Танзания, Алжир, Уганда и Литва от тази година също имат представители в една от най-престижните класации в света.