Томислав Дончев ще води листата за евровота на ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ беше поздравен от еврокомисаря Антонио Таяни

Томислав Дончев ще е водачът на листата на ГЕРБ за европейските избори. Информацията съобщи лидерът на партията Бойко Борисов пред български журналисти в Дъблин. По думите му Дончев е продукт на партията, доказан професионалист с безупречна репутация и познава в детайли функционирането на европейските институции и управлението на европейските средства.

Бившият премиер припомни част от успехите на водача на евролистата: „Кмет на Габрово, министър по европейските въпроси, сега се издигна и до член на Изпълнителната комисия. И с неговата работа, с милиардите, които благодарение на него именно, от Европа, дойдоха в България, неслучайно, и, разбира се, с нашите европейски депутати, които са към момента. Те, работейки в Брюксел, са по-малко познати, по-малко разпознаваеми. Затова преценихме, да сложим един центристко-десен кандидат, с изключително десен профил, специалист, експерт, който да поведе листата, а пък ако някога се наложи, винаги можем да го върнем в България. Това са мотивите, които са били водещи, когато сме взимали това решение".

От своя страна бившият министър по еврофондове заяви: "Аз неведнъж съм казвал, че считам, че мога да бъде по-полезен в България, но когато тези избори са залогът за политическото бъдеще на България, големият термометър, който ще определи какво ще се случва от тук нататък, аз нямам право да стоя настрани. В крайна сметка, това са избори не само за нова Европа, това са избори и за нова България".

Дончев беше поздравен от заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по индустрията Антонио Таяниинформират от ГЕРБ.

На среща в рамките на конгреса на ЕНП в Дъблин той окуражи бившия министър и му пожела максимална подкрепа сред българските граждани на изборите през месец май. Дончев благодари на заместник-председателя на ЕК за подкрепата и подчерта, че ГЕРБ ще продължи да полага всички усилия за гарантирането на прозрачното усвояване на европейските средства в България и подобряването на стандарта на живот на българските граждани.