Калфин: ЕС може да се справи с неравенството с повече общи решения

Европейският съюз може да се справи с неравенството като регулира повече политики на европейско ниво, вместо да ги оставя на страните членки. Това заяви Ивайло Калфин след лекцията на нобеловия лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц в Европейския парламент днес.

Калфин смята, че ЕС трябва да започне да обсъжда въвеждането на задължителна минимална работна заплата, чийто размер да бъде съобразен с особеностите на икономиката във всяка страна членка. „Минималната заплата е задължително оръжие срещу социалния дъмпинг”, смята Калфин. Според него трябва да има европейско законодателство, което въвежда европейски стандарти за условията за труд.

Българският евродепутат е убеден, че трябва да се затегне финансовата регулация на пазарите и да се въведе данък върху финансовите операции, за да бъде включен банковият сектор в усилията за възстановяване от кризата. ЕС се нуждае и от по-строго законодателство срещу избягването на плащането на данъци и данъчните измами. Необходим е поне списък на данъчните убежища и ограничаване на достъпа до публични инвестиции за компании и лица, които не съблюдават фискалните закони, смята Калфин. Изчисленията показват, че ако ЕС спре загубите от 1 трилион евро, които търпи годишно заради неплащане на данъци, за 10 г. ще може да изплати всички публични дългове на страните членки.

Джоузеф Стиглиц беше гост на парламентарната група на социалистите и демократите в Европейския парламент. Той представи пред евродепутатите теорията си за неравенството, което според него е основната заплаха за демокрацията в съвременния свят. Нобеловият лауреат по икономика смята, че политиците са главните виновници за неравенството, заради законодателството, което произвеждат. Той препоръча, освен по-строго регламентиране на финансовите пазари, преориентиране на индустриалните политики, така че иновациите да не са за сметка на работните места, както и създаване на повече заетост в Европа.