Жалби до 16 институции от НФСБ, искат оставката на министър Искра Михайлова

Днес пред Министерството на околната среда и водите бе една от най-горещите точки в страната

Представители на Сдружение “Баненска Буна – 2011″ и членове на НФСБ поискаха оставката на министър Искра Михайлова. Бяха внесени жалби до 16 български институции и заведоха дело в Административен съд – Благоевград срещу изграждането на сметището.

От името на НФСБ Слави Бинев подаде сигнал до Европейската комисия относно закононарушенията, свързани с изграждането на сметището в разложкото село Баня и сезира ръководителите на ред български и европейски институции по случая. Той постави пред европейските институции проблема и по време на заседание на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на партията. “Това решение за сметище не е дългосрочно, което означава, че ще бъдат пръснати 15 милиона, а проблемът няма да е решен”, заяви евродепутатът от НФСБ Слави Бинев и поясни, че ще се изсекат декари вековна гора в туристически регион, известен с минералните си извори. Тези извори ще бъдат замърсени от това депо. Замърсен ще бъде и приток на река Места, която е основна за големи градове в България и съседна Гърция, каза още Бинев.

Недоволните граждани на протеста бяха категорични, че сметището ще съсипе поминака им – туризма и ще навреди на здравето на местното население. Депото, което ще бъде изградено на метри от последните къщи в селото ще събира отпадъците на четири общини – Якоруда, Белица, Банско и Разлог. Болницата ще се напълни с хора с белодробни заболявания, притеснени бяха жителите на с. Баня.

От сдружението “Баненска буна – 2011″ заявиха още, че решението за строеж на сметището е незаконно, както и че геоложката основа не отговаря на условията за сметище. „Това не е екологичен проблем, а проблем за оцеляването на местното населени. Като народен представител в 40-то НС, нееднократно поставях този проблем пред тогавашния министър на околната среда, забележете пак от ДПС, Джевджет Чакъров. Всички факти сочеха, че подходящото място за депо са мините, но по политически и икономически причини се реши то да бъде в землището на Баня. Днес отново министър на ДПС ще се опита да завърши това дело”, каза председателят на НИЕ Борис Ячев.