Идеална схема за имотна измама заля Бургас- плащаш за апартамент, а получаваш ателие

Десетки опарени новодомци "изреваха" в адвокатските кантори за измамните сделки

Бум на измами по нова имотна схема заля Бургас. Десетки опарени новодомци "изреваха" в адвокатските кантори за измамните сделки с имоти. В жалбите си те посочват, че са дали хиляди евро за апартамент, а после се оказало, че всъщност са закупили...ателие.
"В нотариалните актове, продавачите са направили всичко възможно да избегнат изричното изписване на апартамент, като го заменят със самостоятелен обект, ателие и т. н. Този вид помещения са пригодени за жилища, но по предназначение са регистрирани, като ателиета т. е. те са нежилищни имоти. Обективно, този тип имоти трудно се купуват и продавачите ги предлагат на определено по-ниски цени, още повече, че по правило те са маломерни. По този начин привличат купувачи, като се стараят да скрият негативните последици за купувача от една толкова „изгодна“ сделка", каза за burgas.utre.bg омбудсманът на Бургас Таню Атанасов. В неговия кабинет също са постъпили няколко такива жалби от началото на тази година. Според адвокати недостатъците за купувачите на такъв вид „жилищни“ помещения са, че от енергийното дружество му заявяват, че имота му е регистриран при тях като нежилищен и те не могат да му продават електроенергия по цени за битови нужди, а само по цени за производствени цели. Второ - в данъчната служба на Общината му начисляват по-висока такса смет, като се позовават на регистрирания в службата по кадастър нежилищен имот.
Трето - като отиде новодомецът в службата по кадастър или в Общинската администрация и се позове на своя нотариален акт, те му показват, че съгласно издаденият Акт 16 е записано, че неговото жилище се води по утвърдения проект на сградата като ателие, т. е. като нежилищно помещение.
Юристи съветват изпадналите в подобен казус граждани да потърсят, чрез съда отговорност от продавача за това, че е прикрил информация за истинското предназначение на т. н. самостоятелен обект, в резултат на което му е причинил материални и нематериални щети. Да се стартира процедура за промяна на предназначението на закупеното помещение, като купувачът се позове на чл. 38, ал. 1 – 9, от Закона за устройство на територията.