Евродепутат след разходка из Столипиново: Никой не трябва да живее в такива условия в 21 век!

Мисия Пловдив

07-03-2014, 18:53

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Германия няма проблем с българите като цяло, а с крайно бедните и необразовани имигранти

С думите "Приветствам Ви в най-древния жив град на Европа. Град, който вече 8 хил. години не е прекъсвал живота си" зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков посрещна евродепутата Александър Граф Ламбсдорф, пристигнал в Пловдив, за да се запознае на място с проблемите на ромите от Столипиново.

Макар и с голямо закъснение, под упорития мартенски дъжд в петък следобед Ламбсдорф и водената от него малка немска делегация направиха обиколка из най-големия ромски квартал - сред кал, аромат на кебапчета, печащи се направо на улицата, сергии с всичко, което може да се предложи, деца, жени и тумби мъже, любопитни да разберат, кои са белите мъже и дали ще получат някой лев от тях.

Видяхме маргинализацията. Категорично в 21 век никой не трябва да живее при тези условия, коментира по-късно Граф Ламбсдорф.

Оказа се обаче, че като цяло българите не са голям проблем за Германия. 90% от нашите сънародници там работят съвестно, учат, плащат данъците и осигуровките си.

За нас преселението на хора от Германия и Румъния е важно. Понякога си мисля, че е по-голям проблем за самата България, която дава добре обучени млади хора на Западна Европа.

Ние обаче искаме да обърнем внимание на миграцията на бедността. Част от това преселение на бедни е от роми. Много от ромските деца пък не могат да пишат и четат, нито на български, нито на немски, част от тях са с влошено здраве и това затруднява социалните служби да им осигурят подходяща предучилищна и училищна подготовка, посочи евродепутатът.

 

Александър Граф Ламбсдорф е член на Европейския парламент и заместник-председател на групата на Алианса на либералните демократи за Европа.Той е придружаван от д-р Йоахим Щамп, заместник- председател на групата на СДП във федералния парламент на провинция Северен Рейн-Вестфалия и говорител по интеграционната политика на групата.