Откриха в несебърски хотел шапка с ДНК на атентатор от Сарафово

Следи са намерени и на хавлията, с която Хасан ел Хадж Хасан ходел на плаж

В хотел в Несебър полицията е открила ДНК на един от отговорните за атентата на летище Сарафово. Тя е на родения в Ливан канадец Хасан ел Хадж Хасан, отговарял за логистиката на атаката, Съобщава snews цитирайки в. "Преса".

Установено е, че Хасан е пристигнал в България на 28 юни 2012 година и именно той дистанционно е взривил бомбата в раницата на камикадзето на 18 юли 2012 година. Устройството било с три килограма тротилов еквивалент. В раницата имало и две малки газови бутилки.

Хасан за около седмица се настанил в хотел в Несебър. Бил сам, представял се за турист и дори успял да "влезе под кожата" на сервитьорка от ресторанта към хотела. Момичето било толкова увлечено по чужденеца, че дори го поканила на рожден ден на своя приятелка. В последния момент обаче Хасан съобщил, че има важна среща и няма да може да присъства. По време на престоя си в Несебър мъжът се държал спокойно и поддържал прикритието на турист. Свидетели твърдят, че дори го видели да се връща в хотела от плажа гол до кръста. През цялото време на пребиваването си носел различни шапки.

Две от шапките му - с емблеми на американски бейзболни отбори, са били намерени в хотелската му стая в Несебър от спецслужбите. Те са били представени за анализ и от тях властите успели да изолират ДНК. Следи от съучастника на терориста са били намерени на хавлията, с която Хасан ходел на плаж в Несебър. Тя също била в хотелската му стая. Възможно е той да е забравил вещите си в бързината, преди да напусне скоростно хотела.

Преди около две седмици главният прокурор Сотир Цацаров съобщи за нови данни по случая, според които е имало и трети терорист в Сарафово.