Над 5 000 тона пясък за най-грандиозното издание на Феста на пясъчните фигури

Композициите ще бъдат 20, а в тях ще има вплетени над 65 персонажа

Близо 5500 т. пясък ще бъде използван за направата на тазгодишния Фестивал на пясъчните фигури в Бургас. Това каза Димитър Маджаров, директор на общинското предприятие "Летен театър, фестивали и концерти". Темата на тазгодишното издание на Пясъчния фестивал е "Приказки от пясък".

Композициите ще бъдат 20, а в тях ще има вплетени над 65 персонажа. Сред приказките от пясък ще бъдат спечелилия Оскар анимационен филм "Замръзналото кралство", а също и "Дон Кихот и Санчо Панса", "Маша и мечокът", "Астерикс и Обеликс" и много други.

В направата на фигурите ще участват скулптори от Ирландия, Чехия, Украйна, Русия, Полша като се водят преговори и с майстори от Италия, Португалия, САЩ и Австралия. Чуждите скулптори ще са 10, с голямо присъствие ще бъдат и българските майстори.

"Идеята е тази година фестивалът да бъде по-внушителен и по-голям като мащаб", заяви пред радио "Фокус" Маджаров.

За направата на пясъчния фестивал ще бъдат ползвани наличните 4500 т. пясък, както и допълнително поне още 1000 т. По традиция изграждането на пясъчните фигури започва през медец май. Откриването ще бъде в началото на юли месец.