Дейвид Камерън: Русия може да бъде изключена от Г-8 заради Украйна

Изказването му идва седмица, след като седем от икономиките обявиха бойкот на срещата в Сочи

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън предупреди, че Русия може да бъде изключена от Г-8, ако не сътрудничи за намаляването на напрежението в Украйна. Това предаде Агенция "Фокус", цитирайки ИТАР-ТАСС.

"Ако Русия предприеме следващи стъпки, то е очевидно, че една от мерките срещу нея може да бъде връщане на Г-8 към Г-7", бяха думите на Камерън. Той добави, че все пак се надява да не се стигне до тази стъпка. Срещата на осемте водещи световни икономики (САЩ, Япония, Канада, Великобритания, Италия, Германия, Франция, Руска федерация) в олимпийското градче Сочи е насрочена за юни тази година. Заради действията на Русия спрямо Украйна обаче седем от тях заплашиха с бойкот на тази среща, като замразиха подготовката си за нея. Те определиха действията на Москва като "явно нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

В отговор руският президент Владимир Путин заяви, че Русия както и преди се готви за провеждането на срещата на високо ниво в Сочи. "Ще бъдем готови да приемем нашите колеги. Ако те не искат да дойдат - нека не идват", заяви тогава той.