Барак Обама и Си Дзинпин си "стиснаха ръцете" за мир в Украйна

Референдумът за присъединяване на Крим към Русия може да доведе до по-сериозен натиск от страна на международната общност

Президентът на САЩ Барак Обама започна нова седмица на дипломатически консултации по темата за кризата в Украйна с телефонен разговор с китайския си колега Си Дзинпин, пишат световните медии.

Дискусията на двамата се е фокусирала върху необходимостта от мирно решение на военната интервенция от страна на Путин и Русия, около което те са се обединили.

Обама, който ще посрещне новия украински министър-председател Арсений Яценюк в Белия дом в сряда, търси начини да окаже натиск спрямо руския президент Владимир Путин и да го накара да "разхлаби хватката" около Крим, коментира агенция "Ройтерс". Той е говорил със Си късно вечерта в неделя (часовата разлика между САЩ и Китай е сериозна).

КНР, от своя страна, е сред ключовите външнополитически партньори на Русия.

В своето прессъобщение от Белия дом информираха, че двамата лидери са се съгласили по "важността на спазването на принципите на суверенитет и териториална цялост, както в контекста на Украйна, така и в по-широкия такъв за функционирането на международната система като цяло".

"Президентът отбеляза като своя първостепенна цел  възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и осигуряването на възможност на украинския народ да определя без чужда намеса собственото си бъдеще", продължава съобщението.

Миналата седмица проруският парламент на Крим гласува провеждането на референдум за присъединяването на областта към Русия на 16 март. САЩ заема позиция, че такова развитие на обстоятелствата би довело до по-сериозен международен натиск спрямо Руската федерация.

"Ако има анексиране на Крим, референдум, който придвижва областта от Украйна към Русия, ние няма да го признаем, нито ще го направи по-голямата част от света", обяви пред CNN Тони Блинкен, който е съветник по националната сигурност на американския вицепрезидент.