Парламентът да премахне мораториума за шистовия газ заради енергийната независимост от Русия

От пет години насам страната ни не е направила нищо за енергийната си независимост

Ако България иска да е енергийно независима от Русия, тя трябва да започне проучвания за наличие на шистов газ. По тази причина парламентът трябва да премахне мораториума, наложен от предното управление както за добив, така и за проучвания. От пет години насам страната ни не е направила нищо за енергийната си независимост и остава в уязвима позиция предвид несигурността около развитието на кризата в Украйна. Освен това при липсата на интерконекторни връзки със съседните страни и мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, държавата не създава никаква конкуренция между доставчиците на енергия и остава в неблагоприятно положение. Така единствен доставчик на природен газ в България продължава да се явява само „Газпром“. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер вчера също обяви, че споразуменията по газовия проект „Южен поток“ с Русия са в нарушение на европейското законодателство и трябва да бъдат предоговорени. Той дори посочи, че проекта ще бъде отложен. В България природния руски газ е на сравнително висока цена от 566 долара за 1000 куб. м. с акциз и ДДС. В останалите европейски страни цената е 300-400 долара. В САЩ тя е около 100 долара за 1000 куб. м шистов газ.

България не губи нищо от проучванията за шистов газ. Прогнозите са, че има залежи между 300 и 500 млрд. куб. м. Ако се докаже, че разполагаме с такива количества не е казано, че трябва да започне веднага експлоатация. Ситуацията обаче ще доведе до възможности за преговори с Русия за намаляване на цената на природния газ.

От години се повтаря едно и също, че вредите за природата ще са катастрофални в цяла Североизточна България, в която има шистови скали. Хората отказват да видят, че в САЩ, където от години се развива добивът на шистов газ, няма замърсяване. Румъния проучва на 3 км. от българската граница. В Полша има над 40 кладенеца. Украйна също подписа споразумения за добив на шистов газ.

Евтиният американски газ ще достигне Европа в момента, в който започналите преговори за създаване на пространство за свободна търговия САЩ-ЕС бъдат завършени. А когато корабите с американски втечнен газ достигнат европейските брегове, енергийната реалност ще се промени радикално.

Сдружение „Синята планета“

Пейо Майорски, председател