126 млн. лева платени по новите 4 сметки на НАП за седмица

За периода 4-7 март 2014 г., първата седмица в която данъци и осигуровки се внасят по 4 вместо по закритата единна сметка към бюджета, са постъпили общо 125.7 млн. лв. По видове приходи вноските са за: 56.8 млн. лв. за данъци, 40.4 млн. за социални осигуровки, 19.5 млн. за здравни вноски и 9.0 млн. за вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване. По сметките на офис Добрич добруджанци са внесли общо над 1.3 млн. лева, като по сметката на републиканския бюджет са постъпили 513 хил. лева. Внесените здравни осигуровки надхвърлят 256 хил. лева, социалните са в размер на 440 хил. лева, а за допълнително задължително пенсионно осигуряване, добруджанци са внесли 95 хил. лева.
Плащанията за данъци и осигурителни вноски по новите 4 сметки могат да се правят и чрез онлайн системата на НАП. Необходима е дебитна или кредитна карта и регистрация в платформата Еpay. Софтуерът елиминира риска от технически грешки и неточности при попълването на платежни нареждания, като въвежда автоматично банковите сметки и кодовете за вид плащане към съответния офис на НАП. Регистрацията в електронната платежна система на НАП е безплатна и отнема няколко минути.
Безпроблемно работят и услугите за достъп до данъчно –осигурителните сметки на клиентите и справките за наредените суми и погасените задължения. Електронните системи на НАП приемат и подадените по интернет декларации за облагане на доходите на физическите лица, формуляри за корпоративните данъци, ДДС документи и осигурителни декларации.  От НАП припомнят, че всеки гражданин или представител на фирма може да получи безплатно персонален идентификационен код  (ПИК) с който да следи в интернет данъчно-осигурителното си досие, плащанията и задълженията, да прави справки за осигурителния доход и вноските, които работодателят му внася.