Борисов: Станишев трябва да каже какъв иска да е – евродепутат, премиер...(видео)

Не създадох правителство, защото не влизаме в безпринципни коалиции

Станишев трябва да се определи какъв е. Той трябва да каже какъв иска да е – евродепутат, премиер, като какъв да си говорим? Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.
„Първо, Станишев да каже какъв ще бъде. Ако ще е премиер, да се явява на дебат за премиер. Той дезертира от тази позиция, въпреки че преди 4 години твърдеше, че е най-подготвеният. Второ, ние имаме обявен водач за листата за евродепутати. Той ще ли е водач на листа, ще ли е евродепутат, какъв ще е? В името на какво да дебатираме? Ние сме първа политическа сила, той открадна изборите и си направи правителство. До този момент ние сме най-голямата политическа сила, те не са победили на изборите. С кое право и с кой морал излиза да дава оценка? Не създадох правителство, защото не влизаме в безпринципни коалиции. Те влязоха в коалиция с „Атака” и сега се чудят как да излязат и какви шмекерии да направят”, заяви Борисов.
„Ако дебатът е за лидери на партии, ГЕРБ са си ме избрали мен, доколкото знам, БСП все още са си го избрали него. Имаме да си говорим с партиите. Аз съм бил с него на дебат и мога винаги да отида на дебат”, посочи той.
„Станишев трябва да отговори на тези въпроси, които повдигнах – какво ще отговори? Че е намалил безработицата или е увеличил 250 000 работни места? Или че на края на четвъртата година щели да вдигнат заплатите и пенсиите? Дрън-дрън. Кой му вярва”, попита Бойко Борисов.
„Вече ми омръзна – като наближат избори, всички почват да се правят на мъже. По-лошо от завистлив мъж няма. Моята съдба, за съжаление, така се нареди в последните години, че все има някакъв мъж, който иска да прилича на мене. Изредиха се цяла плеяда кандидати за какво ли не. Завиждат ли, броят ли ми – не мога да ги разбера. Искат да ми влязат в обувките, да са като мен”, подчерта той. При този „растеж”, при тази събираемост от приходните агенции те искат да раздадат пари за Великден само от парите на работещите хора и на базата на кредити. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.
„Говорих с комисар Йотингер и комисар Барние и на 20-ти ще имаме среща в Брюксел по тази тема – да ги питаме общо – и те, и ние – управляващите защо след като буквално е замразен проектът „Южен поток”, в момента над 200 милиона вече се харчат за този проект? С какво право харчат държавни пари, да си дават заплати за нещо, което изобщо не е сигурно дали ще стане? Ние сме твърдо зад това „Южен поток” да стане, но това, което направиха тези хора, е да блокират проекта и да го замразят. Това стана много лесно, след като министърът на икономиката и енергетиката се яви един обикновен пощальон, след като не може да си защити проекта, след като не може да докаже, че е прозрачен, с какво право дават 193 милиона в компания, като целият този проект е замразен от Брюксел. С какво право”, попита Борисов.
„Рекордна безработица – 13 %, купуване на гласове за изборите с парите на работещите хора. Това трябваше да говорят те. Блокирани всички големи проекти: „Марица”, „Струма” – инфраструктурни проекти, които са важни за България – абсолютно изоставащи и блокирани, в болниците съкращения на 20 % от парите за тях. Не вярваме на това, което са казали”, заяви Бойко Борисов.
„Един ден казват, че увеличаваме нещо или ще строим „Белене” или „Южен поток”, на другия ден го замразяват. Единият ден Станишев казва, че ще вдигнат данъците, на другия ден Местан или Цонев казват – няма. На кое да вярваме”, попита той.

 

)