В Пловдив дълбаят надпис от преди 12 века, ще го носят в Албания

Мисия Пловдив

13-03-2014, 20:46

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Издирват близки на погребани български войници в Битоля

Мраморна плоча от покръстването възстановяват наши майстори

Пловдивски майстори ще дялат гръцки букви, писани преди 9 века. В града ще се прави голяма мраморна плоча, върху която ще има надпис от времето на покръстването на българите.

Преди близо век в албанския град Балш е открит единственият текст, който документира приемането на християнството при Княз Борис. Буквите са намерени през 1917 г. от австроунгарски войници върху каменен стълб в манастирски развалини. Австрийците предават находката на албанците. После буквите изчезват.

Написаното обаче е снимано от проф. Йордан Иванов. Предполага се, че ученият лично е виждал оригиналния текст.

Сред руините на базиликата в Балш Лука Станчев от Пловдивския граждански клуб вижда текста, написан на албански. "Шапката ми падна", разказа той пред Plovdivutre.bg. Когато през 2012 пловдивчанинът отива да снима находката с телевизионен екип, плочата била разбита. Силна буря е съборила историческото свидетелство, каза Станчев. Тогава той решава да възстанови надписа.

Майстори от Пловдив ще издялат гръцките букви в оригинал, а отзад на мрамора ще се вижда значението им на албански и английски. Една буква ще струва около левче, символите са около 50. Ще направим плочата тук, ще тежи около 100 килограма, после я транспортираме до Албания и там ще се монтира отново в базиликата, каза Лука Станчев.

Пловдивският граждански клуб привлича зад каузата президента Росен Плевнелиев и българския патриарх Неофит.

На среща с посланика и албанския архиепископ били и бившият кмет Иван Чомаков и областният управител Тодор Петков.

В Архиепископията учени твърдят, че покръстването на българите е ставало в Албания. Навремето Балш /Главиница/ е била християнска провинция на Княз Борис. Според наши историци пък намерената мраморна колона е показвала границата на България.

Надписът е съставен на гръцки език и в оригинал изглежда така:

„[+Εβαπτισθη ο εκ θ(εo)υ αρχων Βουλγ]αριας

Βορης ο μετο-

τομασθεις

Μιχαηλ συν

τω εκ θ(εο)υ δε-

δομενω αυ-

τω εθνει ε-

τους ςτοδ. “

превод:

„[Покръсти се от Бога архонтът на Бълг]ария Борис, преименуваният Михаил заедно с дадения му от Бога народ в лето 6374 (1 септември 865 – 31 август 866 г.) “