В Пловдив: От близо 45 болници само няколко работят добре. Спортът - в окаяно състояние

Мисия Пловдив

14-03-2014, 12:11

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Регионалното ръководство на Реформаторския блок и Лекарския съюз дадоха съвместна пресконференция

Със съболезнования към близките на загиналия полицай при стрелбата в Лясковец започна съвместната пресконференция на Реформаторския блок и Лекарския съюз в Пловдив днес.

Такива неща се случват, когато държавата е абдикирала от задълженията, коментира д-р Георги Кръстев. За щастие в Пловдив имаме добра медицинска помощ, гарантирана по Конституция, посочи той. Реалността обаче се оказва друга. Няма как да предположим колко точно души ще се разболеят. Затова РЗОК трябва да направи анализ, колко точно болни има в Пловдив, колко от лекуващите са от града и областта и колко от други райони. Тази информация трябва да се събере и даде на пловдивските депутати, защото всички сме равни в болницата.

Най-висшата форма на политика е здравната политика, категоричен бе д-р Кръстев.

В здравеопазването трябва да има съгласие без политически окраски, коментира на свой ред д-р Димитър Шишков. Той посочи и основните искания на Реформаторския блок - реална здравна карта, край на безразборното даване на лицензи на клиниките, а също и равнопоставеност между държавната и частната медицина.

Не е нормално в Пловдив да има най-много болници на глава на населението и да говорим за ефективност. В града са близо около 45, но не повече от 5/6 от тях работят, без реално да точат касата.

Искаме и оптимизиране на болниците. Не може да има райони без нито едно здравно заведение. Те би трябвало да отварят там, където реално има нужда. Ако се оптимизира работата и се спрат нарушенията, ще има пари и за лекарите, които - наред с полицаите и учителите - са едни от най-големите български герои, коментира още той.

Не бе подмината и темата за спорта.

Адмирираме, че се пордава един стадион, но това трябва да става задължително при ясни правила. Явно е, че стадион "Ботев" ще бъде продаден и че там реално се прави нещо, посочи д-р Шишков.

По-важният въпрос според Реформаторския блок в случая е – за какво точно ще отидат парите от продажбата? И съветът им бе – средствата задължително да бъдат вложени отново за спорт.

Спортът в Пловдив е тотално западнал. Залите са затворени, извиват се ръцете на председателите на клубовете да поемат разходите по тях. Идеята не е да се сложат по три-четири железа и да се хвалят с по няколко лицеви упори, а да се направят няколко наистина работещи зали. Междублоковите пространства пък се напълниха със сгради и железа. Стадионите в града са архаични и дори опасни за здравето на спортуващите на тях, коментира д-р Шишков.