Правителството ще вади ромите от гетата

На тяхно място ще строят заводи

Край на гетата в България – това предвижда най-новата идея на държавата. Министерството на инвестиционното проектиране има план да премести ромите от гетата в нови луксозни жилища, съобщава в репортаж Нова ТВ. Парите ще дойдат от държавата и общините.
 
В пловдивската Шекер махала идеята на държавата се приема на нож, защото никой не иска да плаща. Семействата от гетото, които ще бъдат настанявани в хубави мезонети, ще трябва да плащат месечен наем. Той ще е от порядъка на около 70 лева. Освен това - ще трябва вече да плащат и ток и вода.
 
"Ще има стачки, мачки, побоища. Ти какво си мислиш? Как ще ме бутат? Аз имам 4-5 деца”, гласеше красноречивият коментар на Кирил Атанасов. Мария Асенова пък призова да ги оставят без къщи.
 
Симеон, съпругата му и четирите им деца живеят в колиба от 8 квадрата. И тъй като тя е незаконно построена, опасенията му са, че след като я съборят, няма да им дадат луксозен мезонет.
 
"Ще дадат на 20 човека, които имат парите да живеят там, а ние пак ще останем така в колибите. Ето това ще стане. Ние пак ще живеем в мизерията”, предвижда той.
 
Намерението на държавата е да закрие гетата и на тяхно място да построи модерни социални жилища по европейски образец.
 
"Нещо, което в Западна Европа и в Европейския съюз е на много висока степен на развитие. Ние малко изоставаме в това отношение и се опитваме да черпим опит точно от тези най-развити европейски страни”, обясни Емилия Андреева - директор Дирекция "Жилищна политика и среда за обитаване" към МИП.
 
У нас вече има такъв опит. Именно в Шекер махала държавата построи първите луксозни мезонети още преди 8 години. Част от тях вече са в окаяно състояние. А най-големият проблем се оказва събирането на наема от 50 лева месечно.
 
"Към настоящия момент най-голямото задължение е 3600 лева. Има още 10 човека, които гонят почти 3000 лева”, обясни кметът на пловдивския район "Северен”.
 
Не по-малък проблем са и натрупаните сметки за вода от живущите в мезонетите роми, като има суми от по няколко хиляди лева. Преди време имаше и бунтове в Шекер махала в които ромите искаха да им се опростят и лихвите по неплатените наеми.