Президентът Плевнелиев категорично осъди референдума в Крим

Според него той противоречи на украинската конституция и на международното право

Президентът на България Росен Плевнелиев, който е на посещение в Обединеното кралство, заяви пред български журналисти в Лондон, че категорично осъжда референдумът, който вчера се проведе в Украйна.

На 16 март жителите на Автономна република Крим гласуваха по въпроса за отделянето си от територията на бившата социалистическа държава и присъединяването си към Русия. Държавният глава е категоричен, че този референдум противоречи както на украинската конституция, така и на международното право.

"Това е изключително опасно, категорично неприемливо и аз го осъждам и ще продължавам да защитавам тази позиция", заяви Плевнелиев.

"Ние не искаме да се върнем в годините на Студената война. Все още политическите инструменти не са изчерпани и руската страна не е взела окончателно решение след проведения референдум. Надяваме се то да бъде в интерес на бъдещето, а не на миналото и всички да гледаме напред", добави той.

Държавният глава продължи: "Ако има стабилен фундамент, на който всички можем да се опрем, това е правото и правовата държава. Ако то бъде "взривено“, ние нямаме стабилна основа, върху която да стъпим".

Росен Плевнелиев предупреди още, че начинът на провеждането на референдума в Крим създава глобален прецедент. "България категорично трябва да подкрепи европейската позиция. Длъжни сме да покажем, че международното право трябва да се спазва. Да – балансирана позиция, но не на цената на бъдеща катастрофа за региона и за света", коментира още президентът призивите за „умереност“ по отношение на действията на руската страна по ситуацията в Украйна.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"