Чудо! Гора от камък „расте” на морското дъно край Созопол

Каменните дървета са отпреди 70 млн. години

Невероятен феномен, достоен да се нареди сред Чудесата на света лежи на дъното на морето край Созопол. Каменна гора като в приказките е „поникнала” под водата. На тайнственото чудо се натъкнали водолази. Гмуркачите обаче нямат представа как, защо и откъде се е появила гората от камък на дъното на морето.

Вкаменените дървета се намират на метри от прочутия остров "Свети Иван", точно до плантацията за отглеждане черна мида. Във водите около острова, на около двадесет метра под водата, се разкрива един невероятен свят. Стотици каменни стволове с диаметър от по няколко метра са протегнали вкаменени клони. Мистериозната гора все още няма обяснение. Учените предполагат, че това са дървета, расли преди седемдесет милиона години. Морето ги е заляло, а водата, която ги е покрила, според специалистите не е съдържала кислород. Така дървесината на гигантските растения се е вкаменила, вместо да изгние. Това обаче е само предположение, а истината засега остава скрита под водата. Дали преди много милиони години каменната гора е растяла върху суша и какъв природен катаклизъм я е потопил на дъното? На този въпрос никой не може да отговори. Любителите на мистерии пък допускат, че в праисторическите времена може да е имало истински каменни гори!
За да видите каменните колоси и да усетите величието на гледката, трябва да притежавате леководолазен сертификат и да уцелите време, когато морето е достатъчно бистро.
В момента различни специалисти търсят истината за формирането на това атрактивно и уникално по рода си образувание, но загадките са много, което прави вълнението при гмуркане в историята още по-голямо...