Неразкритите убийства в Бургас - още търсят екзекутора на Христо Христов-Близнака

Крими

21-03-2014, 08:47

Снимка:

dariknews

Автор:

burgas.utre.bg

Всичко от Автора

Въпреки че разследващите работят по различни версии, разстрелът все още остава неразгадана мистерия

Пет години след показния разстрел на Близнака в центъра на Бургас все още няма задържан за престъплението. Христо Христов, по-известен като Близнака, е добре познат в криминалните среди. Говори се, че бил близък с наркобоса Димитър Желязков – Митьо Очите. 22-годишният мъж е регистриран в полицията за кражби и разпространение на наркотици.

Въпреки че разследващите работят по различни версии, убийството все още остава неразгадана мистерия. Това е единственото неразкрито от бургаските полицаи убийство за период от пет години назад, съобщава burgas.topnovini.bg.

Датата е 1 април 2009 година, а часът около 20.30 ч. Бургаският комплекс „Братя Миладинови” става арена за смъртоносната престрелка. Близнака е причакан в тъмното и прострелян осем пъти с пистолет „Макаров”. Свидетели на убийството няма.

Тялото на Близнака е открито зад автобусна спирка от живущите в блок 1 на комплекса.

Засегнати интереси на наркопазара е основната версия, по която работи полицията.

Пет години след смъртта на Близнака ясни следи, които по категоричен начин да докажат кой е убиецът, няма. Убийството е поръчково. Следи на местопрестъплението липсват, всичко е извършено чисто, разкриват криминалисти пред burgas.topnovini.bg.

Убийството стана малко преди да започнат масови арести на наркотрафиканти. Сред арестуваните малко по-рано беше и Димитър Желязков - Митьо Очите, който изкара няколко години зад решетките. Именно той беше основен играч на наркопазара по Южното Черноморие.

Подробности около убийството на Близнака към момента няма как да бъдат оповестени, имайки предвид следствената тайна.

За цялата 2013 година в Бургас има извършени три убийства.

И трите са разкрити. Особено шокиращ беше показният разстрел на банковата шефка Павлинка Йовчева. Нейният екзекутор бързо беше хванат. Билкарят Любомир Симеонов сам се предаде на полицията. Жената беше убита посред бял ден в центъра на Бургас. Симеонов я простреля заради отказан кредит от банката, чийто клон управляваше Йовчева.

Неразкритите убийства на Георги Илиев и Димитър Янков

По-назад в миналото впечатление правят два случая, които и до момента остават неразкрити. Става въпрос за разстрела на Георги Илиев в Слънчев бряг през 2005 година и убийството на тогавашния председател на Общинския съвет на Несебър Димитър Янков през 2007 г. И по двата случая работата продължава, има и нови версии, по които се работи. Заради следствената тайна обаче подробности не могат да бъдат разкрити.

Георги Илиев беше разстрелян на 25 август 2005 година в несъществуващия вече комплекс „Мултиплейс” в Слънчев бряг. В края на миналата година главният секретар на МВР заяви, че разследващите разполагат с информация, че физическият убиец на ъндърграунд боса е Васил Арарски – Райко Кръвта. Същата информация дава в съда един от свидетелите по делото „Килърите 3” – Асен Китанов – Психото. Към момента всички, свързани с това убийство, вече не са между живите. Райко Кръвта беше убит малко след разстрела на Илиев от Петър Крумов – Пупи, който също е покойник. Говори се, че Кръвта и Илиев били в конфликт заради разпределени на наркопазарите у нас.

Неразкрито до момента е и убийството на Димитър Янков. Той беше застрелян в центъра на Бургас през 2007 година. Янков беше убит със седем куршума в главата, докато паркираше луксозния си джип „Порше Кайен” пред дома на приятелката си на улица „Гладстон”. Въпреки че планът за убийството на една от най-влиятелните личности през 90-години е доста рисков /имайки предвид това, че разстрелът беше на доста оживено място/, физическият му убиец и досега не е посочен. Свидетел е забелязал слаба фигура на мъж, облечен с анцуг, който се отправя към джипа. По-късно чува изстрелите.

Янков беше мастит бизнесмен, една от основните фигури в хотелиерството през 90-те. Той е доста влиятелна фигура в града. Публична тайна е, че Янков е имал контакти с хора от ъндърграунда, сред които Митьо Очите и убитият вече Иван Тодоров - Доктора.

Общото в двата случая е, че те са предварително точно планирани убийства по поръчка. При такъв тип екзекуции те се разкриват в процеса на разследването, но не могат да се докажат. Именно по тази причина те с години стоят в графа „Неразкрити”. Оперативната работа продължава и в момента. Работи се по различни версии, постоянно се появяват нови следи.