Съучастник на атентатора от Сарафово го взривил, след като се скарал с двама туристи

Засекретиха полетите на израелски туристи до Бургас тази година

Следствен експеримент на атентата в Сарафово показа, че бомбата е разкъсала на парчета атентатора в момент, в който се е отдалечавал от автобуса. Първоначално се смяташе, че той се е самовзривил, след като се е качил в него. Но стана ясно, че най-вероятно бомбата в раницата му е била взривена дистанционно от негов съучастник.

Терористът се е опитвал да постави раницата в багажното отделение. Но тъй като се бутал и пререждал, станал скандал между него и двама пътници. Сигурно затова наблюдаващите го от престъпната група са решили, че ще бъдат преждевременно разкрити.

Истинската самоличност на атентатора още не е изяснена. Знае се само, че се е подвизавал под името Жак Филип Мартен. Известни са обаче двама негови съучастници - Хасан ел Хадж Хасан, канадец с ливански произход, и Мелиад Фара, австралийски гражданин.

Междувременно стана ясно, че срокът на разследването за бомбата, от която загинаха терористът, петима чужди летовници и българският шофьор, е удължен до юни.

За да се избегнат инциденти, датите и часовете на полетите с израелски туристи ще се пазят в пълна тайна и през този летен сезон, потвърдили граничните полицаи от летище Бургас, пише „Труд”. Мярката е от съображения за сигурност и се прилага вече второ лято след атентата на летище Сарафово от 18 юли 2012 г.

По актуализиран план на органите на реда в гостите от Израел през пиковите юли и август паспортните проверки на гостите от Израел ще се правят в старата сграда на аерогарата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен