Разследване: Колко чисти са ръцете на Николай Бареков, че да иска операция "Чисти ръце"?

Новините

24-03-2014, 06:58

Снимка:

БГНЕС

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Лидерът на "България без цензура" разпространява много легенди за доходите си и за финансирането на партията си, но отказва да покаже документи за тях. Официалните регистри опровергават голяма част от митовете

Провеждането на операция "Чисти ръце" е големият коз на новата партия "България без цензура". Лидерът й Николай Бареков призовава всички партийни шефове да покажат доходите си и да излязат на светло. Предлага и законопроект - да се направи 5-членна комисия, избрана с 2/3 парламентарно мнозинство, която заедно с ДАНС и данъчните да провери доходите и имуществото на всички политици на прехода - председатели на Народното събрание, министър-председатели, президенти, вицепремиери, министри, председатели на парламентарни групи, областни управители и кметове. "Това е шанс да отидем изчистени на следващите избори и да сложим край на цирка, който отврати избирателите", обяви Бареков.

Като новоизбран политически лидер, редно е да даде личен пример 
Затова е, меко казано, странно, че не пожела да отговори на въпросите на в. "Сега" за неяснотите около собственото му финансово състояние, както и около финансирането на партията му "България без цензура". И въпреки че не спира да повтаря, че е първият политик, отказал се от банкова и данъчна тайна, за да е всичко на показ, Бареков не дава документи за доходите и данъците си. А иначе борбата за прозрачност и битката срещу цензурата са любимите му клишета при публични изяви...

"Сега" се опита да провери по открити източници с какви пари се финансира организацията му и откъде са високите доходи, с които се хвали самият Бареков. Задача, която се оказа доста трудна, предвид на склонността към хиперболизация, често сменящите се версии и избирателната памет на бившия телевизионен водещ, който в многобройните си интервюта често сам си противоречи. От НАП също отказаха информация, тъй като срещу Бареков, депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев тече пълна данъчна ревизия по нареждане на прокуратурата. Така единствените обективни данни могат да се вземат от различните видове публични регистри у нас 
В началото на годината Николай Бареков тържествено обяви, че на пресконференция ще дари на партията си парите от една от сметките си. "В духа на прозрачността, за която само "България без цензура" работи, утре, 29 януари 2014 г., ще извърша лично дарение от моята банкова сметка в Райфайзенбанк към сметката на Гражданско сдружение "България без цензура" в същата банка. За първи път в българската история политически лидер прави подобно прехвърляне на лични авоари към политическата си формация. Парите, които дарявам, са абсолютно законни, спечелени с честен труд като висш мениджър и член на два борда на директорите на общо три телевизии. Спокоен съм пред съвестта си и като гражданин на Република България, който спазва законите. За да бъдат спокойни моите колеги от "България без цензура" и за да успокоя разтревожените журналистически съвести, още днес уведомих Националната агенция за приходите с писмо за предстоящата транзакция и дарителски акт", написа той в изявление до медиите. "Надявам се гражданското движение да приеме моето дарение и предоставените от мен средства да са достатъчни за продължаването на дейността на офисите ни в следващите няколко месеца", допълни той.

На 29 януари 2014 г. обаче свиканата пресконференция бе отложена половин час преди началото "поради независещи от нас обстоятелства" за "някой от следващите дни". Събитието така и не се състоя, а при обиколките си из страната Бареков подминаваше с мълчание въпроса какво стана с дарението.

Така бе до началото на март. Тогава в отговор на запитване на "Сега" от пресцентъра на "България без цензура" обявиха, че той е дарил на сдружението си 480 000 лв. Уточняващите въпроси на вестника обаче останаха без отговор, въпреки че бе обещана среща с Бареков, на която той да даде пълни разяснения. Тъй като "Сега" не публикува новината за дарената крупна сума, преди да е изяснен нейният произход, на 8 март, събота, пресцентърът на "България без цензура" я разпространи до всички медии.

Позволяват ли официалните доходи на Николай Бареков да направи подобно крупно дарение?

Справка в Търговския регистър показва, че партийният лидер е имал мениджърски договори с Би Би Ти и ТВ7. Преди година, когато все още бе само водещ и изпълнителен директор на ТВ7, Бареков показа, а после и публикува договорите си, изчислявайки сам, че получава чисто по около 8000 лв. на месец. Като водещ, вземал 1000 лв. на месец, за преотстъпване на авторските права на сутрешния блок "Добро утро, България!" - 3 хил. лв., а 5670 лв. му плащали като директор на новините.

Година по-късно версията му вече е съвсем различна - бившият телевизионен водещ твърди, че е платил половин милион лева данъци. При това уточни, че в тази сума не влизат данъците, платени от него като собственик на фирми. За да обясни широките си финансови възможности, той заяви, че продал акции, без да уточни какви и на каква цена. Не се разбра и за коя данъчна година говори - 2012 или 2013 г., но е безспорно, че за такива данъци той е трябвало да има 5 млн. лв. доходи. 

В Търговския регистър се вижда, че Николай Бареков е акционер само в семейната компания "Би медиа груп" АД. Тя става негова и на родителите му преди 3 години, дотогава е с името "Делфин нюз". Според финансовите отчети, подадени в Търговския регистър, печалбата на акционерното дружество, което притежава сайтовете bnews, е 85 хил. лв. за 2011 г. и 102 хил. лв. за 2012 г.



Много странна е историята с "Ноу фрейм медия България". На 10 ноември 2013 г. Бареков обявява, че е купил фирмата от Емил Кошлуков. В предаването "Нека говорят" по БТВ той казва, че компанията е негова собственост и има договор с ТВ7, която плаща разходите на помпозното турне на "България без цензура" из страната. А "със заплатата си от ТВ7 от 6000 лв." плащал офисите на движението в провинцията. На въпрос на Росен Петров, че няма как с 6000 лв. заплата да се купи толкова преуспяваща продуцентска фирма, Бареков отвръща: "Г-н Петров, аз съм основател на "Ноу фрейм", да ви припомня".

Проблемът е, че няма документална следа Бареков да е основател на "Ноу фрейм медия България". Според Търговския регистър има две фирми с това име, като акционери основатели в първата са Виолета Сечкова, Емил Кошлуков и Стефан Сечков, а във втората - Емил Кошлуков и Антон Гугов.

Затова и още на следващия ден Виолета Сечкова и Емил Кошлуков разпространяват писмо, в което обявяват, че: "Николай Бареков няма дялове в !no frame media и не възнамеряваме да продаваме и в бъдеще. Собствеността в !no frame media е изцяло на Виолета Сечкова и Емил Кошлуков, с разпределение на дяловия капитал в съотношение съответно 45% към 55%. В Търговския регистър информацията за дяловото разпределение на компанията може да бъде проверена от всеки, който се интересува".

Въпреки това Бареков не се предава и отново дава интервю по темата - този път в ефира на ТВ7. "Има разделяне в компанията No Frame Media. Това, което Сечкова е споделила, е вярно. Има две компании - No Frame Media и Ноу фрейм България медия. "Ноу фрейм България медия" e продуцентската компания под мой контрол и реализира някои от мащабните проекти, сред които и предаването "България без цензура". Емил Кошлуков, който има 90% от акциите на "Ноу фрейм България медия", след това ги продава на изпълнителния директор Антон Гугов. В момента, в който напуснах телевизията, аз придобих акциите от г-н Антон Гугов тези 90%, а останалите 10% са на известен български журналист. Емил Кошлуков и Виолета Сечкова са в друга компания, която скоро няма да се казва така - имахме преговори вчера и се прехвърля името и бранда", разказва той. Според него компанията "Ноу фрейм България медия" няма материални активи, но има огромен човешки потенциал - режисьори, продуценти. "Нямаме много камери, нямаме сгради, ние сме ги наели", посочи Бареков.

В негова подкрепа идва съобщение на изпълнителния директор на "Ноу фрейм България медия" АД Антон Гугов, в което се посочва, че компанията е наследила и работи по всички договори, подписани от дружеството No Frame Media с няколко национални телевизии. "Ние ползваме материално-техническата база под наем, тъй като имаме дългосрочни договори с няколко продуцентски компании, няколко телевизии, вкл. работим като копродуценти с "Междинна станция" ООД и други водещи продуцентски компании. Дружеството реализира и водещи формати като: "Музикална академия", "България без цензура", "Следващият, моля" и т.н. Екипът на нашата компания е събран изцяло от г-н Николай Бареков и оперативно изпълнява стратегическите цели, които сме си поставили при основаването на компанията преди няколко месеца. В тази връзка, желаем да се разграничим от старото No Frame Media, с което ние сме само в търговски отношения и преговори, както става ясно от думите на г-н Емил Кошлуков", се посочва в съобщението.

До момента обаче никакви промени в акционерния състав и управата на двете дружества не са направени - там продължават да са Сечкова, Сечков, Кошлуков и Гугов, а името на Николай Бареков никъде не фигурира

Така че дотук няма никакви документални доказателства за широките финансови възможности на Бареков. 

Какво е положението с неговата съпруга Евгения? Влезе ли в управлението, Бареков ще дължи отчет за доходите и имотите й. Справка в Търговския регистър показва, че тя е собственик и управляващ в 5 компании, извън "Би медиа груп". Това са ЖДК ООД, "Хидро грийн инжинеринг" ООД, "Стрийм хидрострой" ООД, "Хидрогрийн строй" ЕООД и "ПР идея" ЕООД. Част от тях произвеждат зелена енергия, която се изкупува приоритетно от НЕК на висока цена. Затова може да се очаква, че печелят добре. В Търговския регистър обаче са налице годишните им отчети само до 2011 г. включително и в тях фигурират само нули. Нито една от компаниите не е подала годишен отчет за 2012 г. Срокът е изтекъл в края на миналия март, така че законът е нарушен. Глобата за неподаване е 5 хил. лв., но не е известно дали компаниите са били глобени. 



Не са по-изрядни документите на двете неправителствени организации, 



основани в обществена полза, в управата на които е Бареков - "Гражданско сдружение България без цензура" и "План БГ". По закон НПО-тата трябва да се впишат до два месеца след регистрацията си в Централния регистър на министерството на правосъдието, а до 30 юни - да подадат отчетите за предходната година. И макар "План БГ" да съществува още от юни 2012 г., а "България без цензура" - от началото на октомври 2013 г., двете са подали документи да бъдат вписани в средата на декември 2013 г. Така че задължението да подадат отчети за тях ще възникне едва през 2015 г., обясниха пред "Сега" от Министерството на правосъдието. Много удобно обаче по закон няма санкции за сдруженията, които не спазят двумесечния срок. 

Според регистрацията на "Гражданско сдружение България без цензура" източниците на финансиране са 50% от дарения и спонсорство и 50% от членски внос. Точно там, по думите на Бареков, е преведено дарението от 480 хил. лв. Дали е така, данъкоплатците ще разберат най-рано догодина. Дарявайки на сдружението, Бареков избягва ограничението в закона за политическите партии, според който физическо лице не може да дари повече от 10 000 лв. на политическа формация.

За да е пълна картината, ето какви имоти притежава Бареков: в столицата през 2009 г. той и съпругата му ипотекират 880 кв.м поземлен имот за 40 000 лв. в Корпоративна търговска банка. През 2007 г. купува гараж от "БИГ - Божидар Груев" ЕТ, а през 2006 г. заедно със съпругата му купуват и апартамент от 148 кв. м на същия адрес в кв. "Витоша". Жилището е придобито с ипотека от банка "Пиреос" срещу 242 760 лв. В Пловдив Бареков притежава поземлен имот, купен от баба му, както и 1/6 идеална част от имот от 330 кв. м, в който има сграда от 64 кв.м. 

Въпроси възникнаха и покрай жилището, което лидерът обитава в софийския кв. "Киноцентъра". Сайтът vevesti.bg съобщи, че луксозната къща е собственост на фирмата "Инвестиция БГ", в чиято управа са негови млади съпартийки, които му взимат наем от 1000 евро на месец. Според Имотния регистър "Инвестиция БГ" купува на 12 декември 2013 г. имот с площ 268 кв. м на ул. "Цоньо Калчев" и имот от 1439 кв. м на ул. "Лешникова гора" за 977 915 лв. Пресцентърът на "България без цензура" уточни пред "Сега", че дворното място на стойност 40 000 лв. е купено с кредит. Оттам не отговориха как е платена останалата сума.

Справка в Търговския регистър показа, че в управата на "Инвестиция БГ" АД са Иванка Неделчева (27 г.), пиар на сдружението и на партията "България без цензура", Магдалина Христова (25 г.) и Тина Веселинова (26 г.). Акциите на стойност 50 хил. лв. са собственост съответно на Христова - 3000 акции, и на Веселинова - 2000 акции. Дружеството е създадено две седмици преди имотната сделка. Не е известно каква е дейността му, нито как е придобило близо 1 млн. лв., за да купи имотите. "Не съм публична личност, не ме карайте да обяснявам неща, които г-н Бареков може да каже", заяви по този повод Неделчева пред "Офнюз". Журналистическият интерес към произхода на средствата на "Инвестиция БГ" принуди управителката да изпрати предупредителни писма до медиите, че ще съди "абсолютно всеки, който е дръзнал публично да накърнява достойнството и авторитета им". Тя не даде никакво обяснение по финансовите въпроси.
Финансите на "България без цензура" са още по-непрозрачни 
От сайта на партията се вижда, че разполага с 25 офиса в страната. Самият Бареков говори за около 40 офиса. Не е ясно на чие име се водят те, тъй като партията "България без цензура" е все още в процес на регистрация. Не е ясно и кой плаща наемите. В различни интервюта Бареков лансира две версии - че офисите се плащат от местни малки и средни фирми и че лично той ги издържа. Дори бе изчислил, че разходите за всички офиси са около 100 000 лв. месечно. В Имотния регистър "България без цензура" не съществува като субект, затова може да се предположи, че повечето са взети под наем.

Впечатление правят софийският и пловдивският, които са в скъпи и луксозни сгради. Не е ясно нито кой е собственикът им, нито кой ги финансира. Бареков обаче твърди, че двата офиса са дарени на партията от симпатизанти, самият той е платил само ремонта им. Подобни сделки обаче липсват в Имотния регистър, а пловдивската сграда не може да бъде открита там.

Не е съвсем ясно и кой е финансирал турнето на "България без цензура" миналата година. Според разследване на "Капитал" то е струвало около 840 хил. лв. "Финансирам се сам", обяви в началото на ноември Бареков по bТВ. Пътните разходи и охраната по площадите били платени лично от Бареков и движението. В друго интервю пък казва, че е имало договор между "неговата компания "Ноу фрейм" и телевизията" (ТВ7, бел. авт.). "Парите бяха дадени от TВ7. Защото това е най-рейтинговото предаване в рамките на телевизията и тя направи своя избор да подкрепи този проект", казва той. Пред "Капитал" уточнява, че е продал проекта за предаването, което се излъчваше от различни градове, на телевизията в пакет, като за последното предаване компанията се е отказала от продуцентска печалба, а самият Бареков - от хонорар.

Не са ясни финансите и на повторния тур, който партията започна преди дни из цяла България заедно с коалиционните си партньори ВМРО и Земеделски народен съюз. В него ще се включат Нешка Робева, която ще направи специален спектакъл, певицата Деси Добрева, Росен Петров, Красимир Каракачанов и Румен Йончев. 

-------------------------------------------------------
ВЪПРОСИТЕ, ЗАДАДЕНИ ОТ "СЕГА" НА 7 МАРТ, КОИТО БАРЕКОВ ОСТАВИ БЕЗ ОТГОВОР
-----------------------------------------------------------

- Твърдението на Бареков за платени 500 хил. лв. данъци за коя данъчна година се отнася, като физическо лице ли са платени и какъв е произходът на доходите? 

- Колко мениджърски договора, на каква стойност и с какво обезщетение са му прекратени през 2013 г.? Колко акции, от кои дружества и на каква цена е продал? Тези твърдения ще бъдат ли подкрепени с документи?

- Какъв е произходът на 480-те хил. лв., дарени на "Гражданско сдружение България без цензура"?

- Какви са печалбата и платеният през 2012 г. данък на BNEWS? 

- Какви данъци са платили за 2012 г. петте фирми, в които участва Евгения Барекова? 

- Какви са доходите на Бареков в момента и от какво?

- Какъв е произходът на средствата, с които се плащат наемите на офисите на "България без цензура"? И каква е месечната им издръжка?

- Чия собственост са сградите, в които се намират софийската и пловдивската централа на партията? Кои са приятелите, които са ги дарили? Защо тези дарения не фигурират в Имотния регистър?

- Каква дейност развива "Инвестиция БГ", за да си позволи сделка за близо 1 млн. лв. два месеца след учредяването си?