Р. Петков: Остават нерешени важни въпроси по отношение на кризата в Украйна

Не бива страната ни да заема крайна позиция, защото това е вредно и за нея и за ЕС

Консултативният съвет за национална сигурност при президента е много закъснял и остават нерешени важни въпроси по отношение на кризата в Украйна. Това заяви в ефира на радио „Фокус“ Румен Петков – бивш министър на вътрешните работи и член на движенито „Алтернатива за българското възраждане“.

Ключов въпрос е дали България, ЕС и европейската общност настояват със своите инструменти да се инициира разследване от къде е дошъл проблемът с насилието по площадите в Киев и кой е довел снайперистите там. България като държава, която е най-близка до Русия и до Украйна, трябва да зададе този въпрос, защото той е принципен, категоричен беше Петков. Според него вторият важен въпрос е отношението към такъв тип проблеми, имайки предвид ситуацията в Косово.

Европейската общност и някои държави много бурно са подкрепили отделянето на Косово и е важно да се знае дали двойният стандарт е приемлив за обществото на европейските народи. Трябва да има една много по-висока степен на категоричност на противопоставяне на санкции, защото от санкциите ще пострадат всички - Европейският съюза, Русия и Украйна, но може да се окаже, че санкциите ще засегнат в най-голяма степен именно България, категоричен беше бившият министър на вътрешните работи. Не бива страната ни да заема крайна позиция, защото това е вредно и за нея и за ЕС.

България трябва да отстоява своите интереси пред Европейския съюз, защото като най-близка до Русия и до Украйна, ще претърпи най-сериозни загуби и по отношение на доставките на газ и по отношение на стокообмена, износа и вноса на стоки от и към Украйна, каза още Петков.