Първанов определи позицията, изнесена от КСНС по въпроса за Украйна, като неясна

Липсва една силна и честна оценка относно евентуални санкции срещу Руската федерация

Георги Първанов коментира пред журналисти във Видин, че смята за позитивен факта, че налице е вече една обща позиция на Консултативния съвет за национална сигурност относно ситуацията в Украйна, макар и относително обща, заради преждевременното напускане на съвета от страна на Волен Сидеров.

Независимо от наличието вече на чаканата българска позиция по спорния въпрос, Първанов е на мнение, че липсва една ясна, чиста, силна и честна оценка относно евентуални санкции срещу Руската федерация. “А тази оценка за мен е ясна. Това означава да кажем, че санкциите са не просто неефективни в днешно време, но санкциите са несправедливи към бизнеса, към населението, към съседите, в случая и към България”, заяви Георги Първанов. Той смята, че в документа от заседанието „този въпрос е доста сдъвкан и бледо изразен“.

Първанов коментира и липсата изобщо на темата „Южен поток“ в документа.. „Аз не виждам българската позиция, поставена категорично относно „Южно поток”, т.е., ние сме оставили този въпрос да се решава от Брюксел“. Той отново каза, че това не съвпада с българския интерес и затова трябва ясно да се заяви и да се направи всичко възможно, за да се ускори изграждането на този проект, необходим на българската икономика и енергетика.