50 бона глоба за концесионера на паркинг "Св. св. Кирил и Методий"

Близо 50 000 лева глоба е отнесла фирмата концесионер на паркинга на площад "Св. св. Кирил и Методий". Общо глобите са 4 и са за забава изпълнението за заплащане в срок на концесионното възнаграждение за различни периоди, както и за забавено изпълнение на задължението за извършване на строителството в договорените срокове.

Първата глоба е била наложена в края на 2012 година. Сумата там е 1240,16 лева. Следващата глоба е от средата на месец януари миналата година и е в размер на 25 172,32 лева. В края на миналата година е наложена нова санкция от 12 207,32 лева. Концесионерът е бил глобен за последно през месец януари тази година. Сумата там е 10 125,00 лева и е за забавено строителството в договорените срокове, съобщи burgasnews.com.

Кметът Димитър Николов е уведомил концесионера, че пристъпва към удовлетворяване на посочените парични задължения за лихви и неустойка. В изпълнение клаузите на договора концесионерът е възстановил гаранцията за изпълнение на задължения до първоначалния й размер. Към настоящия момент Община Бургас е начислила предвидените по договора неустойки и се е удовлетворила от внесената гаранция за изпълнение на задълженията.

От Община Бургас заявяват, че следят за изпълнението на сключените договори. При установено неизпълнение, на което и да е задължение, тя предприема уговорените в договора и предвидените в законите действия по начисляване на дължимите лихви, неустойки и обезщетения.

При извършеният контрол по изпълнение задълженията е установено просрочване на задължението. Припомняме, че концесионерът трябваше да извърши строителството на подземния паркинг и надземното площадно пространство, в срок от 370 дни, считано от датата на издаване на разрешението за строеж - 17.01.2011 година. В тази връзка, независимо от наличието на форсмажорни обстоятелства, е приложена санкцията, предвидена в чл.5.2., а именно – неустойка за забавено изпълнение на задълженията в размер на 5% от годишната концесионна вноска за текущата година.