От утре е в сила новата наредба за прием в детските градини

Анулират подадените досега заявления, родителите трябва да подадат нови

От утре влизат в сила промени в приема на деца в общинските детски заведения на територията на Пловдив. Това обяви днес заместник-кметът Стефан Стоянов. С новата наредба се отстраняват някои трудности, стоящи досега пред родителите.

Основното улеснение за родителите ще е при записването, когато няма да се изискват документи, удостоверяващи настоящ адрес на децата и липсата на задължения към Община Пловдив. За целта е направена автоматична  връзка за проверка от директорите с локалната база данни „Население“ на ГРАО и онлайн приложението за задължения към Общината. До това решение се е стигнало след серия от срещи и кръгли маси със заинтересованите страни, обяви Стефан Стоянов. Според новата наредба се разширява квотата на децата, приети по социални критерии – от 20 на 30 процента. Променят се и критериите, отнасящи се до преференциите на родители с намалена работоспособност, като така всички с над 51 на сто ще имат право на преференции. Досега този процент бе 75. С новата наредба се въвеждат и санкции за недобросъвестни родители, които след две поредни класирания на децата им не ги записват в съответните детски заведения. За тях е предвидена забрана за участие в класиранията в период от 45 календарни дни.

Важно е да се знае, че всички подадени досега заявления ще бъдат анулирани и е необходимо родителите да подадат нови, за да участват в предстоящите класирания. Въведените в Системата данни за регистрираните деца и родителите се запазват, като ще се изисква само актуализирането и допълването им. С промените гражданите могат да се запознаят на страницата на Системата за прием dz-priem.plovdiv.bg в раздела за нормативни документи.

Срокът за обявяване на свободните места от директорите на детските заведения за следващото текущо класиране през април и за първото класиране за новосформирани първи възрастови групи през месец май е 01.04.2014 година. След тази дата родителите ще могат да подадат заявления за участие, но важното е да се отбележи, че по-ранното подаване на заявленията не носи предимство при класирането.

Заместник-кметът Стоянов още веднъж подчерта, че няма разлика в условията в детските градини на територията на Пловдив. Въпреки това той уточни, че в „Централен” и „Северен” местата често не достигат, докато в „Източен” и „Южен” се оказва, че понякога има свободни места в детските заведения. Кметът Иван Тотев от своя страна окачестви новата наредба като революционна, като бе категоричен, че чрез нея на родителите ще бъде спестено време и нерви.