Защо водата в София е почти два пъти по-евтина от добричката?

В цена разликата в услугата е от над 60%. В качество водата в Добрич пак изостава...

Цената на водата, която потребяват домакинствата, винаги остава в сянката на други услуги като цената на тока и на хранителните продукти, техниката и т.н. Промените в техните цени винаги получават широк обществен отзвук. За разлика от това, домакинствата в някои градове са свикнали да подминават с лека ръка разходите за вода. И ако на някои места в страната може би е оправдано, то ми се струва, че специално в Добрич трябва да се повдигнат няколко въпроса, които будят недоумение.

Защо крайната цена на водата в Добрич е с над 60% по-скъпа от тази в София? Кратка справка показва, че доставката на водата до домакинствата (един от елементите, които формират сметката) е дори два пъти по-висока за добричките семейства в сравнение със столичните. Макар и измерени в стотинки, става въпрос за фрапантна разлика между столицата и Добрич. Ако погледнем проблема от друг ъгъл, това са градове, в които разликата в доходите е също два пъти, но в обратна полза.

Но да оставим чистите сметки настрана и да приемем цената за даденост. Какво да кажем обаче за качеството на услугата? Една скъпоплатена услуга може и да си струва, ако получаваш необходимото качество вповече, в сравнение с по-евтината. А какво се случва в нашия случай? Гражданите на Добрич не само не получават по-качествена услуга от софиянци, а в пъти по-лоша. Получава се прецедент – цената спрямо качеството на услугата е обратнопропорционална на столичната. Така хем плащаме два пъти повече от софиянци, хем получаваме в пъти по-лоша вода. Представям си, ако в Добрич направим експеримента с пъстървата, която наскоро Софийска вода постави в пречиствателна станция, за да следи за чистотата на водата. Тежко й горко на добричката риба! Тук и с жаба да направим подобна проба, сигурно ще умре още същия ден.

Може би една статистика, която наскоро ми попадна, дава отговор на въпросите за по-високата цена и по-лошото качеството не само в сравнение със софийската вода, но и с повечето градове в страната. Оказва се, че Добрич е рекордьор по загуби на вода с над 80%. За цялата страна показателите са за около 50% загуби. Т.е. потребителите на водата трябва да компенсират с лични средства липсата на инвестиции в мрежата.

Обръщам се към всички органи на местната власт, които с действия и бездействия са отговорни за ситуацията и от които зависи нейната промяна. Крайно време е да се вземат мерки! Ако Добрич плаща едни от най-високите сметки, нека поне средствата отиват за инвестиции и подобряване на водопреносната мрежа. Така след няколко години ще можем да се хвалим пред софиянци, че водата ни е по-чиста и си струва сметките. Докато караме по старата схема, още ще се чудим: Защо водата в София е по-чиста, но за сметка на това и по-евтина?