Певецът от Строителните войски Андрей Чернев: Ева е голяма артистка на сцената и слаба актриса в живота

"Тониките" симулираха хармония, а силно напрежение ги изяждаше отвътре

 Андрей Чернев е роден през 1959 г. в София. Преди да завърши строително инженерство, е служил в Строителните войски и по-късно с конкурс е бил приет в хора на Ансамбъла на войските. Понастоящем Чернев е консултант по имотни сделки. Той пожела да застане пред микрофона на наш репортер, за да разкаже по-подробно за скандалите и раздорите в “Тоника СВ”, промените във “Фамилия Тоника” и за взаимоотношенията им с композитора Стефан Диомов, който ръководеше култовите групи.                                                                                                        - Вие претендирате, че знаете много интересни неща около творческия и личния живот на “Тониките”. Откъде ще започнете?                                                                               - Още през 1979 година започна една промяна в музикалния състав, а именно - подмяната на певицата Сия с едно младо и талантливо момиче - Галя. Оттук-нататък групата пак беше съвършена, пак беше добра, но според мен тогава Галя не можа да се впише, не беше от калибъра на Сия. Може да се каже, че някакво вътрешно напрежение се е появило. Това нещо обаче те не го издаваха. Песните им пак бяха много добри. Но все пак, съгласете се, да бъде подменен член на групата, когато те бяха на върха, някакси не се възприемаше и от публиката, и от специалистите, така може би и вътрешно от самите тях... За съжаление тяхната съдба през тази година се пресече с голямата политика, която се водеше предимно от Съветския съюз. Какво беше през 1979 г.?


Тогава Брежнев стана герой на СССР. Две години преди това той направи Тодор Живков също герой на СССР. Така че през 1979 г. се срещнаха двама герои на Съветския съюз. Вестта за България тогава беше повече от добра, защото с идването си Брежнев даде на нашата държава 2 милиарда безвъзмездна помощ. Българо-съветските отношения тогава бяха в своя апогей. Последваха икономически успехи, творчески пътувания за артистите... Всичките тези неща обаче дадоха отражение върху творческия климат на групата.
“Тониките“ симулираха хармония, а силно напрежение ги изяждаше отвътре
- Вие намеквате как са организирани турнетата на групата до Съветския съюз и Виетнам?
- Да. Това турне беше организирано от Комитета за култура, ръководен тогава от Людмила Живкова и нейните заместници.
- И в предварителния ни разговор вие неведнъж подчертахте, че те са били сплотен колектив, но кое според вас доведе до техния разрив? Къде е причината?
- Разрив няма между тях. Има едно натрупано напрежение. Това напрежение може да се търси в персоналната промяна, която е извършена, когато сменят Сия с Галя.
- Кой го направи?
- Само и единствено Стефан Диомов може да го направи. Той има тези правомощия. И на всичките тези натрупани напрежения настъпват прословутите турнета в Съветския съюз и Виетнам. Първо държа да отбележа, че скандал във Виетнам няма. Второто нещо - поради един донос на Диомов групата не може да бъде разгромена по простата причина, че към тях са аташирани хора от ДС, които лично дават отчет за тях, за цялостното им турне - от-до. Най-важното нещо за тези хора е турнето в Съветския съюз. Имал съм случаи да питам, да се интересувам защо, какво е довело да се стигне до тази сурова присъда да им отрежат главите... Истината е, че тук става въпрос за едно активно мероприятие на служителите на ДС, които са били аташирани към тях - че думите на Ева на тръгване от Съветския съюз, когато й изчезва куфарът, се приемат като антисъветизъм. Това нещо се тълкуваше в българо-съветските отношения като недопустимо или направо казано невъзможно. Оттук идват и всичките им проблеми. След идването им от Виетнам всъщност политически скандал не се получи. Те пристигнаха съвсем спокойни. И
ще ви кажа нещо, което никой не е казал
Веднага след това ансамбълът замина на едно от големите си турнета в нашата страна. Последният концерт на Ансамбъла на Строителните войски, включително и на група “Тоника”, бе на връх „Бузлуджа” по случай 35-годишнината от 9 септември. Е, ако е имало политически скандал за какъвто се говори, кой щеше да им разреши да участват там?! Щяха да бъдат санкционирани, щяха да бъдат спрени. Напротив! Концертът на „Бузлуджа” си премина по всичките правила. Тук искам само едно нещо да добавя – че специално на този концерт климатичните условия бяха страшно лоши. Закараха ни в 10 часа, зимата дойде тогава преждевременно и при минус 30 градуса, на почти леден вятър, на групата се наложи да пее. Къде се събличаха тогава, къде са се облекчавали, какво е било, що е било сега към днешна дата не ми се мисли. Това ни е всъщност последният концерт, в който сме били заедно. Нищо не издаваше, че има някакво напрежение. Тогава Ева се возеше две седалки зад мен. Нямаше никакви индикации, че се е случил скандал. После как се развиват нещата... Всъщност скандалите стават в ръководството. Първо е уволнен началникът на ансамбъла подп. Панев, уволнен е партийният секретар.
- Според сина на Гого, имало някакъв слух, който компрометирал Ева и ръководството на ансамбъла?
- Пусна се слух, че “Тоника” правели нелегални концерти и делили парите с ръководството на две. Това беше първият отвратителен слух, който обаче не издържа във времето. После, в интерес на истината, и четиримата бяха разпръснати в различни посоки. Ванчо /Иван Атанасов - б. а./ беше пратен да се занимава с правна дейност. Ева с 3-годишно наказание е изпратена да пее по барове и кабарета. Спрямо Гого постъпиха така да се каже по йезуитски начин. Казаха му: “Гого, ти си талантлив човек, хората те обичат. Ето на да видиш, че и ние не сме лоши хора - можеш да пееш тука, можеш да се развиваш...”. Всичко това беше създадено, за да се заметат истинските причини, и, направо казано,
ги ликвидираха
Това момиче Галя къде отиде впоследствие, не се знае.
- А как постъпиха със Стефан Диомов?
- Спрямо него постъпиха така: “Добре, Диомов, ти си талантлив музикант. Създай нова група. Нека да се види, че ценим твоите умения, твоя талант.” И всичко се разви в общи линии по този начин.
- Все пак не е ясно в тези две турнета в Съветския съюз и Виетнам кой фактически извършва доносите?
- Доносите ги извършват хора, аташирани от ДС. Моето мнение е, че Ансамбълът на Строителни войски е структура на войските, която си има военно контраразузнаване. По онова време евентуално контраразузнаване трябва да гледа дейността на своите служители, особено на такива концерти в чужбина, гледа всичко под лупа. Тук не става въпрос за един конкретен донос. Става въпрос за активно мероприятие, за цялостен доклад пред военното контраразузнаване за тяхната дейност, като се започне от Съветския съюз и се завърши до последния ден, в който са били във Виетнам.
- Каква е ролята тук на Стефан Диомов? Както твърди Митко, „благодарение” на негов донос, когато са били във Виетнам, групата се разпада...?
- Диомов, ако напише донос, той не може да е частичен. Един частичен донос не може да ликвидира групата. Според мен групата е ликвидирана поради две неща. Първото нещо - тъй като военно контраразузнаване наблюдава Строителни войски, съответно и “Тоника”. Оттук-нататък военното контраразузнаване на Строителните войски е подчинено на военно разузнаване на ДС.
Как обаче информацията стига до Тодор Живков
е интересен въпрос. Нито Живков, нито Людмила, нито Цола Драгойчева се опитаха да кажат няколко думи в тяхна защита. До Тодор Живков информацията достига предполагам по линията на ДС, чрез дъщеря му и между представителите на посолствата. Но едно е сигурно - че някакъв елемент на антисъветизъм е докладван на Тодор Живков и стига до него. По-нататък всичко се дава в ръцете на отдел “Военен” на ЦК на БКП. Прескочени са началникът на Ансамбъла на Строителните войски, зам.-началникът на Главно политическо управление, който отговаря за ансамбъла - полк. Рангел Симов. Първия път е прескочен и началникът на Главно политическо управление ген. Жилов, прескочен и началникът на СВ ген. Василев. Въпросът отива директно в отдел “Военен”. За да отиде там, има два варианта - или отделът е действал по собствена инициатива, или му е разпоредено от Тодор Живков. По-склонен съм да вярвам във второто. Защото начинът, по който впоследствие се процедира, е следният: Началникът на отдел “Военен” е Велко Палин, който е и главният екзекутор на групата. Прекият екзекутор на „Тоника СВ” е ген. Жилов. На него е стоварена персоналната задача да ги ликвидира. Това единствено може да стане, когато е наредено от по-високо ниво, т.е. от ЦК на БКП. Ген. Велко Палин беше кум на ген. Жилов. Впоследствие тези хора бяха уволнени.
И всичките тези гръмотевици се стоварват върху главата на Ева
И от всичките тези доноси беше наклепана най-жестоко тя. Не знам какво още можеха да й припишат!.... Това беше един голям замисъл по този начин цялата група да се ликвидира. За едно са ги ликвидирали, друго им приписаха, а постъпиха с тях по най-груб и йезуитски начин.
- Според Митко Найденов, Стефан Диомов е в основата на болестта на баща му? Диомов му образувал нерви... Какво мислите по този въпрос?
- Аз имам едно коренно различно мнение. Първо, голямата му мъка, голямата болка на Гого, на този велик певец и творец, е, че през 1982 г. отрязаха пътя на “Домино”. И ако можеше да се говори за “Тоника”, да се спори кой ги е създал, взаимно как са си сътрудничели и прочее, то за “Домино“ смело мога да кажа това е било мечтата и вторият живот на Гого. Първият живот му беше, когато ликвидираха “Тоника”, вторият живот му беше, когато трябваше да се реализира. В “Домино” бяха петима прекрасни музиканти. Представете си всички вие от какво се лишихме преди години - това, че не можахме да чуем всичко, което можеше да бъде написано! За мен Гого най-дълбоко и ранимо в душата си преживя това нещо.
Страшно беше за всички тях!
Само преди 9 години те бяха може да се каже най-великата смесена вокална група. И в един момент, когато трябваше всичко да се повтори, но и да добие нови висоти, на тях им отрязаха главата. Страшно звучи, когато Гого отиде и представи свои изпълнения, свои желания пред БНТ и му отговарят: „Нямаме интерес!...”. Но всичко това беше, защото те бяха вече дамгосани едва ли не като врагове на народа, като врагове на СССР. Ето това беше за мене огромната болка на този човек!
- Според Митко обаче, Ваня Костова всявала основния раздор в групата и Стефан Диомов я е налагал. Така ли е?
- По мое време, през 1977/78 година, групата беше в състав: Гого, Ева, Сия, Ванчо. Втората група по-късно беше Гого, Ева, Галя, Ванчо. По това време Ваня Костова не съм я виждал до самото ми уволнение. Впоследствие какви им стават вече взаимоотношенията, и аз съм чувал различни слухове, за които няма потвърждения и всичко е на жълта основа.
- Вярно ли е, както твърди Митко, че Диомов имал ранно лав стори с Ваня Костова?
- Това нещо е ставало, когато са били “Тоника СВ”. Действително имало ли е такова нещо, нямало ли е - не съм им светил. Но впоследствие, когато вече се възражда “Тоника”, това е третият живот на групата. Тогава вече на каква основа са се получили противоречията между тях, не мога да говоря, но единственото, в което съм убеден, е, че това е благодарение на напрежението, което се е натрупало за толкова много години. Трябва да ви кажа, че между тях няма скандали, между тях има напрежение.
- Вие бяхте ли свидетел във времето, когато Ева и Гого бяха разделени и пред развод?
- До 5 октомври 1979 г. между двамата имаше стоманена връзка. Ева беше силна, велика жена. Имаше обаяние, голяма артистка на сцената, голяма певица, слаба актриса в живота. Често се взривява и си говори, както тя си знае, както може, и тогава действително човек да не е до нея! С две думи: велика и шеметна жена.
- Защо са се разделили Гого и Ева?
- Може само да се предполага, но истината е, че ги разбишкаха всичките - Гого в София, Ева някъде по морето да пее, Ванчо - в Съдебна палата... Фактически не може да се каже със сигурност за какво са били разделени Гого и Ева, но не съм чул преди това тя да е имала любовник, някакви изцепки от негова страна и т.н. Според мен връзката им беше много здрава.
- Одобрявате ли това, което направи Ева - забрани на човек, който е бил най-близко до тях, да присъства на погребението на Гого?
- За това нещо се интересувах, прочетох, и личното ми мнение е, че тя казва в прав текст самата истина. “Не е добре да се скараме и да си разменяме думи върху ковчега на Гого”. Ето това нещо показва точно тя какъв човек е. Казва още: “Аз не мога да се сдържа да не му кажа истината в очите”. Ето такъв човек е Ева – честен, прям и откровен, но в някои отношения това й изяжда главата.
- Вярно ли е, че е изпратен SMS до Стефан Диомов с текст: “Твоята и на оная дявологласата сега започва”. Казват, че такъв не съществува...
- Вижте, между тях са пускани какви ли не слухове и какво ли не съм чул между Диомов и групата. Те от толкова години се познават, че дори и да си дръпнат по една тънка-дълга, впоследствие могат да станат пак най-добри приятели. Лошото е, че от групата двама души си заминаха... Особено тежко се изживява втората загуба. Но пък искам да кажа, че много тежко всичките тези неща ги преживя и Ванчо. Всичките неща, които станаха в “Тоника”, него като че ли го забравихме, а него аз имах възможност да го виждам най-често. Когато го изгониха през 1979 г., се видяхме на следващата година и го питам: “Как стана така?”. И той съвсем честно ми отговори: “Така съм си по-добре”. Ставаше въпрос, че той вече работеше като юрист в Съдебната палата. Но всичко това отшумя и по-късно те пак се събраха в “Домино”, и ми се струва, че бяха по-улегнали.
Интервю на Александрина РОКАНОВА/Блиц