Откриха изложба, посветена на Света Гора - Атон, Свещената планина на Православието

Изложбата може да бъде разгледана до 11 април

Посолството на Гърция в София организира фотографска изложба, посветена на Света Гора - Атон, Свещената планина на Православието. Експозицията, включваща 29 фотоса от Атон, беше официално открита днес в галерията "Средец" на Министерството на културата.

Изложбата за манастирите в прочутата монашеска република включва главно снимки на българския фотограф Антони Георгиев, както и няколко фотоса от Атон на Астериос Циурвас, дипломат в посолството на Гърция у нас.

Фотоизложбата е по случай приближаващия православен Великден, тя представлява и част от културните събития и прояви на посолството в рамките на Гръцкото председателство на ЕС. Изложбата може да бъде разгледана до 11 април.

Пътуването до Атон не е поредният туристически маршрут, включващ традиционното запознаване с произведения на изкуството, паметници, различни старини и природни забележителности, а е една изключителна възможност да се докоснем до висините на духовното, на вярата, защото пътуването до Света гора преди всичко е и поклонничество.

Света Гора е автономна монашеска република, самоуправляваща се част от територията на Гърция. Първият й устав (971-972 г.) се е съхранил и действа и до днес. Летоброенето й води началото си от IX в., макар че аскети са живели и по-рано по тези земи. Атонските отци са наследници на първите монашески общини от времената на ранното християнство от Египет, Палестина, Сирия, Кападокия и Константинопол.