Идеята за въвеждане на данък върху пустеещите земи е на път да скара политиците

Според управляващите данъкът ще помогне да се установи чия собственост са земите. Според опозицията, въвеждането му без предварителен анализ за очаквания ефект, ще бъде грешно политическо решение. 

Предлаганото въвеждане на данък върху пустеещите земи има за цел да се установи тяхната собственост - това обясни в Бургас министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Предложенията за законодателни промени по въпроса ще бъдат направени до края на май. 

С данък върху пустеещите земи ще се ликвидират така наречените "бели петна", които са близо 1 милион и 60 хиляди декара. Сега тези земи се стопанисват от общините или се раздават от Държавния поземлен фонд на производители, каза министър Греков.

Целта на този данък е не толкова да се облагодетелства някой, а по-скоро да се изчисти както земеползването на тези земи, също така собствеността, защото голяма част от тези земи нямат реални собственици, т.е. имат, но те са толкова много, че не може да се получи споразумение така, че те да бъдат ползвани. Така че не е толкова данъкът опасен. 

Десислава Танева от ГЕРБ обаче е категорична, че политическо решение за нов данък не бива да се взема преди да има отговор на няколко важни въпроса:

Първо, може ли да се въведе данък само за един вид земи, а за други - не. Второ - определения за пустеещи земи. Анализ включително на националната агенция по приходите. Колко са собствениците на тези пустеещи земи и какъв ще бъде ефекта от събираемостта на този данък. Идеята за данък върху пустеещите земи се обсъжда не за първи път, въпреки твърденията на експерти, че такъв данък няма никъде в Европа, и че администрирането му ще изисква повече средства, отколкото ще се съберат от самия данък.

Идеята за данък върху пустееещите земи се обсъжда не за първи път, въпреки твърденията на експерти, че такъв налог  няма никъде в Европа и че администрирането му ще изисква повече средства, отколкото ще се съберат.