Пловдивски лекари на гурбет в Париж и Истанбул, у нас вдигат протест

Около 400 млн. лева е дефицитът в бюджета за здраве

Наши лекари ходят на гурбет за 2 дни. Медици от Пловдив отскачат за уикенда предимно до Истанбул и Париж. Правят го предимно хирурзи с доказана квалификация. За няколко часа извън страната те изкарват колкото тук за месеци. Те са свободни хора, това говори за нивото на българския лекар, коментира пред Plovdivutre.bg председателят на колегията в Пловдив д-р Георги Кръстев. Той самият преди години оперирал болни в Турция и Гърция. Според него това е нормален процес, стига да не се превърне в миграция. Така е, след като лекарите не намират покритие тук, каза Кръстев.

Лекарският съюз стяга голям протест на 15 май. Десет дни преди евроизборите хората с бели престилки ще спрат работа във всички големи градове. В недоволството ще се включат и стоматолози, фармацевти и медицински сестри. Мотивът е недофинансирана здравна система, също и липсата на ясни правила и критерии за спешно болни.

Сметките на Лекарския съюз показват, че в бюджета за здраве има дефицит от около 400 млн. лева. На 10 март Управителният съвет е изпратил становище до Касата, Здравната комисия в Народното събрание и министъра. Трябва да се направи анализ на усвоемостта и прогнози за годината, както и актуализация на бюджета, категоричен е Кръстев. Изчисленията на Надзорния съвет на Здравната каса показват, че сумата, която тази година няма да й достигне да плати на болниците, е около 240 млн. лв.

Лекарският съюз обвинява Касата в дисриминация затова, че вноската, която държавата плаща за децата и пенсионерите е по-ниска. Трябва да се дават по 8%, а не по 4%, каза Кръстев. 160 млн. лв. могат да бъдат събрани за шест месеца, ако държавата започне да осигурява децата в пълен размер, твърдят от Лекарския съюз.

Д-р Кръстев не посочи имена на пловдивски болници, които точат Касата. Според него контролът трябва да е на входа на лечебното заведение, при приемането на пациента. Източването може да спре и с промяна на параметрите. Често се отключват и други заболявания в хода на лечение и медикът няма как да реагира, обясни председателят на колегията.

Ако касата твърди, че болниците точат бюджета, тя трябва и да го докаже, категоричен е той. В аванс той поздрави гилдията с празника на 7 април. В другите страни властта и хората правят поклон на медицинската общност, у нас се говори за лекарски грешки, завърши д-р Георги Кръстев.