Георги Първанов:Една от причините БСП да загуби предстоящия евровот ще бъде непоследователното и неадекватно отношение към руската тема

Животът

03-04-2014, 14:15

Снимка:

DobrichUtre

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Една от причините БСП да загуби предстоящия евровот ще бъде непоследователното и неадекватно отношение към руската тема. Това заяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ пред журналисти в Добрич. „Аз съм силно изненaдан от мощната антируска кампания, която върви и в прaвителството – в два поредни дни ключови министри – на отбраната , който заяви, че Русия ни подслушва, на външните работи - който се обяви за прекратяване на военното сътрудничество между Бългaрия и Русия. Това би се отразило много сериозно на авиацията – така изведнъж да прекратим сътрудничеството.

Изобщо, създава се впечатлението, че наши министри, заедно с президента, се нареждат в редовете на най-големите ястреби на Запада по отношение на Русия в момента“, каза още президентът. Той допълни, че българската политика трябва да отстоява необходимостта от една по-специфична позиция на страната в отношенията с Русия. „Ние трябва много ясно и категорично да обосновем  защо сме против  санкциите – не защото те са неефективни, както плахо казват някои от нашите политици, а защото те са несправедливи – и по отношение на руския народ, и спрямо нас българите – българския бизнес, българските граждани. Всички знаят, че ние ще сме една от най- пострадалите нации“, коментира Първанов. И допълни, че слабостта на институциите, невъзможността парламентът да изработи позиция такава, каквато изработиха в Чехия, Унгария, Кипър, е много лош знак в този момент и това ще се отрази и на вътрешната обстановка, българите са много чувствителни по руската тема.