Гласуват, на първо четене, поправките в Закона за енергетиката

Продължава окончателното приемане на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи

Депутатите ще гласуват, на първо четене, поправките в Закона за енергетиката и ще продължат с окончателното приемане на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. В редовния парламентарен контрол ще участват осем министри.

Гласуването на двата законопроекта в енергетиката се отложиха след тричасови дебати вчера. В един от двата проекта е заложена поправка, която на практика изключва България от правилата на третия енергиен пакет на ЕС. Те предвиждат всички доставчици да имат право на достъп до енергийната мрежа на територията на ЕС. С промените вносителите от БСП създават дефиницията "морски газопровод". Целта е морската част на Южен поток, която навлиза 24 км в българска територия, да има правен статут на територията, която не стъпва на европейска такава. От ГЕРБ посочиха, че правилата за проекта Южен поток трябва да се прилагат за целия газопровод, а не за части от него. Вносителите заявиха, че с промяната хармонизират българското с европейското законодателство и създават условия проектът по-бързо да бъде реализиран.

Другият законопроект касае потребителите на електрическа енергия и предвижда токът на абонатите да не може да бъде спиран преди почивен ден или по време на празници. Отпада и таксата за повторно включване.

Очаква се окончателно депутатите да решат дали с търг или без търг да бъдат отдавани земеделски земи, след като вече се реши офшорните дружества да не могат да придобиват и притежават земеделски земи. В същото време за придобиване на земи от физически или юридически лица ще са необходими пет години пребиваване на територията на страната. Първоначалният срок от три години беше увеличен на пет с редакционната поправка на Атака.

Парламентарният контрол ще започне с четири въпроса към вътрешния министър Цветлин Йовчев.