Търговски мит ли е тайната съставка на известните продукти? (снимки)

Дали и самите тайни съставки на компаниите обаче са толкова тайнствени...

Търговският мит за тайната съставка е стар като света и има за цел да създаде ореол на тайнственост и изключителност на продукта, за който се твърди, че има тайна рецепта. Дали и самите тайни съставки на компаниите обаче са толкова тайнствени.

1. Специалният сос Биг Мак

Дълго време около популярния сандвич витае митът за тайнствен компонент в соса, който придава уникалния вкус на Биг Мак. През 2012 г. главният готвач на McDonald’s разкрива това, което мнозина отдава подозират: сосът не съдържа нищо повече от майонеза, сладка краставичена паста, горчица, бял винени оцет, лук и чесън на прах и чушка. Всичко друго е сол, консерванти и подправки с произход по-скоро от аптеката.

2. Merchandise 7X на Coca Cola

В щателно пазената тайна рецепта на Coca cola влиза тайна съставка, носеща името Merchandise 7X. Твърди се, че рецептата се пази в сейф в централата на компанията в Атланта и достъп до нея имат едва две високопоставени лица в компанията. Периодично в медиите се появява информацията, че рецептата и тайната съставка най-накрая са разкрити, а след като се порадва на шума около себе си, Coca cola отрича това да е истинската рецепта. Така през 2011 г. American Life се сдоби с документ, за който се твърди, че е копие на рецептата. Ценната хартийка се оказа не в банков сейф, а забравена в стар вестник The Atlanta Journal and Constitution. Ако действително това е рецептата на Джон Пеббъртън, то значи, в Coca Cola няма никаква тайна съставка. Листа от кока обаче наистина има.

3 вкуса от Dr Pepper

Съществува градска легенда, че Dr Pepper е просто газиран сливов сок. Но според компанията не е така. Те описват напитката си като уникална смес от естествени и изкуствени аромати. Безалкохолната напитка може да се похвали с 23 вкуса, а какво стои зад тях е „търговска тайна“.
4. Тайната смес от 11 треви и подправки от Полковника

KFC твърди, че през 1940 г. лично създателят на веригата полковник Сандърс създал тайна смес от „11 треви и подправки“ за менюто на веригата. Рецептата се пази в хранилище в централата на компанията, а компонентните за нея се поръчват на различни производители, никой от които не знае какво правят останалите. Уилям Паундстън в книгата си „Големите тайни“ обаче разказва как занесъл пиле в лабораторията си. Изследването не открило никакви следи от 11 треви и подправки, а само брашно,сол, натриев глутамат и черен пипер.
5. Irn-Bru от Barr

Шотландската безалкохолна напитка Irn-Bru е създадена през 1901 г., а нейната тайна рецепта се съхранява в сейф в замък в Швейцария. Компанията твърди още, че рецептата е известна на едва четирима души. Irn-Bru обаче признава, че единият от компонените е желязо, откъдето и името.