Барозу посочи Каварна като добър пример за интеграцията на малцинствата

Цонко Цонев представи опит на Трета Европейска среща, посветена на интеграция на ромите

Днес национални и европейски политици и лидери, както и представители на гражданското общество, проведоха Трета Европейска среща на високо равнище, посветена на интеграцията на ромите (European Roma Summit) в Брюксел.

Сред участниците бяха председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо, вицепрезидентът и комисар по правосъдието и човешките права Вивиан Рединг, комисарите на заетостта Андор, на образованието Василиу, президентът на Румъния Траян Бъсеску, заместник министър-председателят на България Зинаида Златанова, както и министри и държавни секретари от други девет държави — членки на ЕС.

Участниците представиха своите гледни точки, обсъдиха напредъка в интегрирането на ромите в цяла Европа и как в бъдеще да се работи по-успешно в тази насока.

В речта си председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозо посочи Община Каварна като добър пример за интеграцията на малцинствата. От своя страна пък кметът на Каварна - Цонко Цонев представи опита си и накратко сподели резултатите, които общината е постигнала за 11 години.

В Част от доклада на Европейската комисия за добрите практики е описано, че Община Каварна е пример за инвестиране в интеграционни стратегии за местно развитие. Община Каварна е инвестирала в инфраструктурно развитие, подобрен достъп на ромските деца до качествено ранно образование и грижа, здравно образование и сътрудничество с други градове и частни работодатели за промоциране заетост за ромите. Разнообразяването на ресурсите, системните мерки и силното политическо ангажиране на общинското ръководство допринесе за достигането на резултати в политиките (от подобрено качество на публичните услуги, подобрен достъп до училище, намаляване на смъртността и повишена заетост за ромите както в частния, така и в обществения сектор). Европейските структурни и инвестиционни фондове помогнаха също така за устойчивостта на резултатите чрез осигуряване на 3.1 млн. евро за инвестиции във физическата инфраструктура и в човешкия капитал.