С 67 презокеански лайнера: 50 хил. туристи пристигат в Бургас и Несебър

5-звезден лайнер, по-голям от „Титаник“ открива сезона

Уникален шанс да видят част от Чудесата на България ще получат 50 000 чуждестранни туристи. Те идват с 67 презокеански лайнера това лято в Бургас и Несебър. За тях са подготвили кратки екскурзии до Созопол, Несебър, Варна, Мадара, Жеравна и Котел. Двете пристанища вече са получили предварителния график на круизите. Туристите ще минат по уникалния маршрут „Виа Понтика“, който държавата изработи след кампанията на в. „Стандарт“ – „Чудесата на България“. Чужденците ще се докоснат до мощите на Йоан Кръстител в Созопол, ще минат през средновековната крепост „Русокастрон“, античния Деултум. Ще разгледат Мадарския конник и най-старото злато в Европа – Варненското.

Лайнерите пристигат по график в 8 ч. сутринта и отплават късно вечерта. На българска земя за чужденците ще се грижат няколко туроператора, които ще ги разведат по Чудесата на България.Повечето от пасажерските кораби ще акостират на порта в Несебър. Там се очакват 52 лайнера. В списъка за Бургас засега са 15. Те са с по-внушителни габарити. Очакват се близо 50 000 богати пасажери, които ще слязат на брега макар и само за ден. Този сезон очакваните лайнери са с 9 повече в сравнение с миналата година.
Круизният сезон ще открие суперлуксозният пасажерски кораб Costa Deliziosa, който ще хвърли котва в Бургас на 5 май. Той ще доведе над 2800 пасажери. 5-звезден лайнер е с внушителни размери и е по-голям от „Титаник“. Гигантският кораб се обслужва от 908 души екипаж, които бдят за сигурността и комфорта на гостите. Costa Deliziosa е първият лайнер за сезона и на практика той ще даде старт на круизите това лято по българското Черноморие. За него са планирани три круиза със спирка в Бургас. Лайнерът впечатлява не само с лукс и разкош на борда, но и с гигантски размери. Той е дълъг 294 метра и има газене над 8 метра. За сравнение легендарният от началото на миналия век „Титаник“ е с дължина 269 м. На борда му са разположени десетки барове, дискотеки, ресторанти, басейни, казина и 12 асансьора. Има симулатор за Формула 1 и 4D кино. Costa Deliziosa струва над 450 млн. евро.

За никого не е тайна, че пасажерите, които плават на борда на Costa Deliziosa, са сред най-богатите туристи. Те ще останат в Бургас едно денонощие и ще могат да обиколят забележителностите в региона.

Друг баровски лайнер пристига в морския град през септември. „Селебрити Консилейшънс“ ще доведе 2060 туристи. Лайнерът дойде за първи път в края на миналата година, броени дни след откриването на морската гара.
В Несебър корабите, които ще хвърлят котва, са сравнително с по-скромни размери. Най-впечатляващи са „Оушън Принцес“, който плава с 1200 пасажери и е дълъг 179 метра. След него се очаква луксозният „Ривиера“, с дължина 240 метра. На борда му са настанени също 1200 души.