Вместо в 8-ми, диплома за основно образование да се взима в 9-ти клас

Това е едно от предложенията, които се обсъждат в новия Закон за средното образование. Идеята е на Синдиката на българските учители

Диплома за основно образование да се взима чак след девети клас предлагат от Министерството на образованието и науката. Министър Анелия Клисарова потвърди, че има такова предложение, но уточни, че то е само едно от многото и не се знае дали ще бъде прието.

Предложението за завършване в девети клас е внесено от синдиката на българските учители, начело с Янка Такева. Тя поясни, че ако то се приеме, математическите и езикови гимназии могат да бъдат преименувани в лицеи, за да запазят ранния си прием, предаде "Дарик".

От Синдиката на българските учители смятат, че материалът, който учениците трябва да усвоят за осем години, е твърде обемен. Учениците са претрупани със задачи и обременени с излишна информация, признават педагозите. Затова искат обучението за основно образование да се удължи и свидетелство за него да се взима след завършен 9-ти клас.

Преподавателите пък са на мнение, че от най-спешни корекции се нуждаят учебниците. Аргумент за исканата промяна, е и че майчиният език на 43% от учениците, не е български. Очакваният ефект е все по-малко ученици да отпадат от училище.

Ако учениците завършват основното си образование в девети клас, гимназията ще остане три години и няма да се разделя на два етапа, както предвиждаха досегашните проектозакони, които от осем години не успяват да влязат в сила.

Законите обаче със сигурност ще претърпят промени, уверяват от МОН. Първоначално те предвиждаха учениците да завършват основно образование след седми клас. В момента това става след осми. Клисарова поясни, че повечето учители й се жалвали, че ако се завършва след седми клас, те няма да успеят дори да ограмотят децата. Много от тях пък няма да продължат по-нагоре в гимназиалния етап. Затова идеята е образованието да се завършва по-късно, така че учениците да бъдат задържани максимално дълго в училище, обясниха депутати.

Клисарова съобщи още, че ще бъдат отпуснати 46 млн. лв. за ремонти на училищата през лятото. Те ще дойдат от бюджета, а други 172 млн. евро за ремонт трябва да постъпят от Европа до 2020 година.