Братовчед на Елизабет II идва в Пловдив, грижи се за военни гробове

Животът

07-04-2014, 07:08

Снимка:

24chasa.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Британската кралска фамилия няма по-лоялен и усърден в работата си член от херцога на Кент. Това му е спечелило прозвището Стабилния Еди

Първи братовчед на Елизабет II и 33-и в редицата за наследяване на британския трон, херцогът на Кент изпълнява много ангажименти от името на кралицата. В тази роля той ще гостува у нас от днес до 9 април, ще присъства на церемония в памет на загиналите през Първата световна война, ще посети и военното гробище в Пловдив, съобщи 24 часа.

78-годишният принц Едуард е особено подходящ за тази мисия. Той е председател на лондонската комисия за военните гробища, която се грижи за гробовете на 1,7 млн. бойци от британската Общност на нациите, паднали през двете световни войни.

В последно време принцът е твърде зает. Отбелязва се 100-годишнината от началото на Първата световна война и до 2018 г. са планирани ред възпоминателни събития, много от тях - в сградите на комисията. А тя има представителства на 23 000 места в 153 страни на всички континенти, пази и актуализира огромен архив.

Говори се, че британската кралска фамилия няма по-лоялен и усърден в работата си член от херцога на Кент. Това му е спечелило прозвището Стабилния Еди.

Едуард и Елизабет II имат общ дядо – крал Джордж V. Само че той е дете на четвъртия син на монарха, а тя – на втория, който се възкачва на престола като Джордж VI.

Едва 6-годишен принцът остава сирак – баща му загива в самолетен инцидент през Втората световна. Още дете той поема дворцови задължения, наследява титлите херцог на Кент, граф на Ст. Андрюс и барон Даунпатрик. По-късно влиза в Камарата на лордовете. Като внук на крал към Едуард се обръщат с “Ваше Кралско Височество” и го наричат принц.

Във вените му по майчина линия тече руска синя кръв – принцеса Марина е правнучка на император Александър II.

До 1976 г. херцогът на Кент е отдаден на военната кариера, служи в Хонконг и Кипър. После обикаля света като посланик на кралството по търговията и инвестициите. Президент е на клуба по тенис и крикет, който организира турнира “Уимбълдън”.

Едуард е най-старият жив роднина на английската кралица по бащина линия. Той е сред малкото нейни близки, неопетнени от кралски скандали. Живее с една и съща съпруга от 53 години. Двамата имат 3 деца. През 1994 г. жена му Катрин Уорсли приема католицизма – волност, която Елизабет II тушира, като ѝ дава благословията си.

Като посланик на бизнеса принцът, който идва по покана на президента Росен Плевнелиев, ще домакинства на кръгла маса на британски предприемачи с български партньори. Участват водещи британски инфраструктурни компании, сред които JC Bamford Excavators (JCB), JWC International и Atkins Global.

Посещението продължава интензивните контакти с британското кралско семейство през последната година. Миналия юни у нас бяха най-малкият син на Елизабет II, графът на Уесекс Едуард, и жена му Софи, а през март президентът ни бе приет от кралицата в Бъкингамския дворец.