Кметът на Бургас обеща общинско жилище на всеки добър медицински специалист от друг град

Димитър Николов честити професионалния празник на здравните работници

7 април е Световен ден на здравето и здравните работници - лекари, медицински сестри, санитари и всеки друг, който работи в областта на хуманната медицина. По този повод кметът Димитър Николов отправя следното поздравление:

"Уважаеми госпожи и господа,

Приемете моите искрени поздрави по случай професионалния ви празник 7 април - Ден на здравния работник!
Благодаря ви за достойния и всеотдаен труд. Гордейте се с вашата професия, защото тя пази най-важното - здравето и живота, и работете така, че да се гордеем с вас!
Никога не губете надежда, че утрешният ден ще е по-добър от вчерашния.
Защото заедно имаме силата да променяме.
До неотдавна сочеха нашия град предимно като лошия пример в здравеопазването. Всички помним това и вероятно е имало основания, тъй като е самата истина, че повечето бургазлийки раждаха в Сливен, болните от сърце пътуваха до Ямбол, а онкоболните до Варна и София.
Много усилия бяха положени за промяната на тази тенденция.
През последните няколко години в Бургас се строят най-много нови болници в сравнение с другите български градове. Чрез публично-частно партньорство отвори врати многопрофилна болница плюс общинска поликлиника в най-големия жилищен комплекс "Меден рудник".
Отвориха врати болница с акушеро-гинекологичен профил, както и кардио център.
Много беше направено за стабилизиране на най-голямата ни болница - МБАЛ Бургас, която се управлява съвместно от държавата и общината. Там открихме няколко нови отделения и ин витро лаборатория.
Отворихме Център по спортна медицина - нещо, което също много липсваше на Бургас.
Общинските лечебни заведения са в добра кондиция. Според възможностите им купуваме нова апаратура, например рентгенови апарати, обновяваме сградния им фонд.
Една от най-ценните нови придобивки на Бургас е вече функциониращият линеен ускорител. Почти готова е 4-етажна онко поликлиника с хоспис, където ще се полага адекватна грижа за тежко болните в последните им дни.
Не на последно място, надявам се скоро не само на думи, а реално да заработи Факултет по обществено здраве и здравни грижи към Университет "Проф. д-р Асен Златаров". Това означава в Бургас да има преподаватели, професори с голям опит и знания. Където има наука, има високо качество и развитие.
Отново напомням, че всеки добър медицински специалист от друг град, който дойде да работи в Бургас, ще получи удобно общинско жилище и моето специално внимание.
Трябва още много работа, за да се похвалим с една наистина отлична градска здравна система. Трябва да се подобрят също условията за труд и заплащането на здравните работници. Но вече трябва да имаме и вярата, че макар не толкова бързо, колкото ни се иска, нещата се променят към по-добро.