Барозу: България да е много предпазлива при реализиране на газовите връзки с Русия

Станишев услужливо пропуска да каже за провала и причините за кризата в Европа, породени от социалистическите правителства

Европа не дава политически приоритет на проекта „Южен поток”, както настояваше Русия, защото проектът може да е различен, но доставчикът е същия, в лицето на „Газпром”. Tова заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в отговор на въпрос на заместник-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов относно отношението на Европейската комисия по проекта „Южен поток”.

Барозо коментира още, че, отказвайки политически приоритет на „Южен поток”, Европа може да даде приоритет на проект за газ от Азербайджан, през Италия, но, ако Азербайджан устои на руския натиск. Цветан Цветанов заяви по време на дебата, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев говори само и единствено как всички проблеми от последните две години били по вина на правителствата на ЕНП, но услужливо пропуска да каже за провала и причините за кризата в Европа, породени от социалистическите правителства. Заместник-председателят на ГЕРБ даде за пример Испания и Гърция. В отговор Барозо подчерта, че точно във време на криза, десните правителства са били реален гарант за стабилността и сигурността в Европа. „Ето защо казваме на България да бъде много предпазлива, например при реализирането на газовите връзки с Русия, за сметка на други връзки, които могат да осигурят диверсификация на българската енергетика. Затова от огромно значение беше историческото решение за приемане на България и Румъния в Европейския съюз, защото, ако те не бяха в съюза, сега, освен проблеми с Украйна, щяхме да имаме проблем и с България и Румъния, където Русия щеше да е влязла, за да разшири влиянието си. Има хора в България, не от ЕНП, които са агенти на Русия. По този начин имаме реалната възможност ЕНП да гарантира стабилност и сигурност в България и Румъния, и в целия регион”, заяви още Жозе Барозу в отговор на въпроса на Цветан Цветанов.