Т. Дончев: Присъствието на Пеевски в листата за евроизборите е особен флирт с общественото мнение

В предстоящата кампания трябва да има европейски дебати

Томислав Дончев, водач на листата на ГЕРБ за европейските избори, каза в предаването "Преди всички" на БНР, че трябва да бъде направен опит, колкото и да е трудно в тази ситуация, в предстоящата изборна кампанията да има европейски дебати.

И не защото да се говори по европейските теми е толкова красиво, а защото има теми, които са много важни за България. За съжаление голяма част от българите мислят за Европа само като за източник на финансиране. Европейските институции регулират живота ни в много сфери. Така че един добри дебати биха позволили на хората да сравняват, биха ограмотили гражданите и политиците.

По повод продължаващите коментари на случилото се в ЕП относно еврофондовете Дончев коментира:

Малцина обърнаха внимание на предисторията на ситуацията. Това е инициатива на г-жа Ингеборг Гресле от Комисията за бюджетен контрол. Всички обръщат внимание, че тя е член на ЕНП. Но никой не обърна внимание на позицията й относно промените в закона за Сметната палата. Няколко пъти тя, заедно с други членова на ЕП, предупреждаваха, че, ако законът бъде приет в този му вид и бъде направена тази безпардонна промяна в Сметната палата, българският публичен сектор, който разходва публични средства, не го чака нищо добро. Аз отдавам влизането на този текст и гласуването му в ЕП по-скоро на промените в закона за Сметната палата и на последния мониторингов доклад. Факт е, че промените в Сметната палата са забелязани от всички европейски институции и бъдете сигурни, че те ще се следят с особено внимание. Сметната палата има правомощия и по отношение на европейскито финансиране.

На въпрос за присъствието в битката за европейския парламент на Делян Пеевски Томислав Дончев отговори, че това е в правомощията на ДПС.

Но, ако искате коментар от моя страна - това е особен флирт с общественото мнение, опитвам се да се изразя деликатно. Любопитното е дали след изборите всички медии колективно ще си промените мнението и ще се разкаете за сатанизирането му. Съвременният политически живот не следва обичайните стандарти. Имаме мнозинство, което е противоестествено, имаме правителство, което е подкрепяно от най-малък брой хора. Тук стандартите на политика вече са различни. Основната опорна точка е да бъде унищожен опотенът, следвайки логиката, че тези, които упрвляват, може и да не са толкова хубави, може и да не заслужават доверие, но и другите не стават. Това е особена технология на бетониране на статуквото и то изкривява цялата политическа логика.

Вчерашните твърдения на хора около Бисер Миланов - Петното за плащане на радикализиране на протестите Дончев нарече спектакъл, с цел нажежаване на политическите страсти.