Атанаска стана от инвалидната количка. С принца се поклониха пред гробовете (СНИМКИ+ВИДЕО)

Първият братовчед на кралица Елизабет II бе на английските гробища

Негово Кралско Височество принц Едуард, Херцог на Кент се поклони пред британските войници, погребани в Пловдив. 78-годишният първи братовчед на кралица Елизабет II е у нас по покана на президента Росен Плевнелиев. 

Няколко черни автомобила с куп лична охрана придружаваха кралската особа. НСО и десетки полицейски служители бяха отцепили района на гробищния парк.

По повод отбелязването на 100-годишнината от началото на Първата световна война до принц Едуард застанаха посланикът на Ирландия Джон Бигар и посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън. Домакин на събитието бе кметът Иван Тотев.

"Те няма да остареят като нас, оцелелите: не ще ги превият годините, не са подвластни на времето. Първият слънчев лъч сутрин ще ни спомня за тях", каза на церемонията Негово Кралско Височество. Посланик Джонатан Алън призова да загърбим различията:

След едноминутно мълчание в памет на загиналите, гостите поднесоха венци и цветя.

Негово Кралско височество лично поздрави Атанаска Иванова, която 45 години се е грижила за гробното поле. В момента на възпоменанието възрастната жена стана от инвалидната количка, в която е прикована след тежък инсулт и запази едноминутно мълчание в памет на загиналите. Сега дъщеря й продължава нейната мисия и се грижи за английското място.

Близо 60 са гробовете на загиналите британски войници, разположени на централния гробищен парк. Полето е предоставено за безвъзмездно ползване от пловдивската управа. Погребаните тук са загинали като военнопленници по време на Първата световна война. Английската площ се поддържа от Комисията за военни гробища на общността, чиято централа е в Атина. Организацията е създадена преди близо 100 години. Комисията поддържа повече от 1 милион паметници в над 2 500 гробища по света.

Още снимки от посещението на английския принц може да видите в ГАЛЕРИЯТА.