С ретро коли и ваза с кабели събират стажанти за лятото (СНИМКИ)

Цял ден в Техническия университет 39 фирми ще набират стажанти

39 чуждестранни и български фирми търсят стажанти в Техническия университет в Пловдив. Десетки любознателни студенти се събраха тази сутрин в сградата на ВУЗ-а за откриването на  Деня на стажовете. Бизнесът пък стоеше нетърпеливо, очаквайки своите бъдещи специалисти, за да им предложи един добър старт на кариерата чрез добре платени летни стажове.

Идеята на подобен тип срещи е младите специалисти да намерят своята реализация в България и да не търсят такава в чужбина. 

За да привлекат вниманието на потенциалните си служители, още с първото си представяне тук, фирма Литекс моторс  представи пред университета 2 свои ретро автомобила. Въпреки дъждовното време, колите успяха да предизвикат интерес, както у студентите, така и от случайните минувачи. Други пък привличаха с ваза, но не пълна с цветя, а с кабели.

Бъдещите инженери цял ден ще имат възможност да се срещнат с представители на едни от най-големите фирми у нас. Ще могат да се запознаят със специфичните изисквания за определени длъжности, да получат информация за това как протича интервю за работа и други.

Фирмите ще могат да си намерят инженери, които ще приемат да стажуват за 2 до 3 месеца при тях. Интересът и от страна на търсещите, и от страна на предлагащите наистина е голям, а конкуренцията е силна.

В резултат на взаимното сътрудничество на Техническия университет и бизнеса, много студенти успяват да се уредят на стажове и практики, както и да открият по-нататъшна реализация в живота, казаха от ВУЗ-а.  

Дните на летните стажове се провеждат за трети път и се оценяват като перспективен начин за повишаване на практическата подготовка и привличане на инженерни кадри. По инициатива на мениджърския екип на фирма  Арсенал – Казанлък, филиалът на Техническият университет в Пловдив създава нова програма за следдипломна квалификация на оръжейни инженери. Както и на млади кадри, които излизат от университета.

Успех и спорен ден на студенти и представители на фирми пожелаха директорът на филиала на ТУ в Пловдив, проф. д-р Валери Младенов - зам.- ректор по международна интеграция и връзки с обществеността на Технически университет - София, доц. Лилия Петрова - декан на факултет Електроника и автоматика,  доц. Петър Йорданов –декан на факултет „Машиностроене и корабостроене“.