Засилени проверки по време на празниците ще правят от Агенцията по храните

Предстои изготвянето на регистър с доброволци за сигнали и проверки

За първи път  Областна дирекция по безопасност на храните отвори  за граждани и доброволци. С това  се цели гражданите да се запознаят с дейността на дирекцията и някои специфични характеристики на контрола, който осъществява тази институция. Д-р Розалина Брайкова директор на агенцията представи екипът с който работи и обяви инициативите за деня.

Днес се поставя началото на регистър на доброволци които искат да съдействат на инспекторите. Те ще могат да присъстват на проверки заедно с инспекторите. В инициативата  ще се включат от движението за национално единство и спасение /ДНЕС/.

За първото тримесечие на годината Областната дирекция по безопасност на храните е извършила 1502 проверки в търговската мрежа. Проверени са 113 склада и 203 предприятия. 302 предписания, съставени са 34 акта.  това съобщи на пресконференция днес д-р Стилияна Генчева.

В резултат на проверките са бракувани 850 кг. храни. Най –често срещаните нарушения са свързани с етикетирането, с незаверени лични книжки и не водене на записи по системата за самоконтрол.

По Великденските празници ще има проверки от инспекторите на агенцията.Телефонът на потребителя е 0700 122 99.