Георги Първанов: В този си състав парламентът става все по-ненужен

Все по-актуална е темата за провеждане на предсрочни парламентарни избори

В този си състав Народното събрание става все по-ненужно и става все по-актуална темата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. Това заяви на пресконференция в Хасково Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. Темата за предсрочен парламентарен вот ще стане актуална след евроизборите, прогнозира президентът. „Тази агония нито издига авторитета, нито помага за решаване на проблемите на България, в това число и за изхода от кризата. Затова решенията очевидно ще трябва да се търсят веднага след европейските избори“, коментира Първанов.  
 
Това, че Народното събрание днес отново не можа да събере кворум и да проведе заседание, идва да покаже, че парламентът става все по-неработеща институция, коментира Първанов и допълни, че когато депутатите все пак успяват да се съберат, те по-скоро произвеждат скандали, отколкото необходимите на обществото закони.  „С подобни действия и бездействия депутатите компрометират не само себе си и партиите, които представляват, но и идеята за парламентаризма. За голямо съжаление идеята за парламентарна република наистина се изхабява от подобно поведение на народните избраници. Затова отговорността е и на мнозинството, което реши да направи такова коалиционно управление, но и на опозицията, която се държи безотговорно. Това напомня една стара приказка – как всички вкупом съгрешиха, тук обаче не става дума за съгрешаване, а за съзнателно поведение“, каза още Георги Първанов.

Що се отнася до наличието на евроскептицизъм в България, Георги Първанов коментира, че вероятно има правота в проучванията, които сочат, че подкрепата за членството на България в ЕС е паднала доста, в сравнение с предприсъединителния период – вече малко под 50%. „Този факт не може да не ни тревожи, но ако трябва да бъда откровен аз смятам, че причината не е в европейските институции, които, разбира се, си имат своите проблеми, които трябва да бъдат обяснявани и коригирани. Истината е, че доколкото има скептицизъм, той е породен от българските партии, от това, което става в България, а не от случващото се в Европа, от кризата в икономически план, от кризата на институциите в ЕС. Европа обаче не ни е виновна, проблемите трябва да се търсят в национален план. И тъкмо заради това аз смятам, че изборите са особено важни. Хората трябва да разберат, че не са избори, на които просто да изпратим 17 евродепутати, които, надявам се, да бъдат единен отбор, когато става дума за националния интерес. Тук става дума за избор на пътя, по който България ще върви“, заключи президентът Първанов