Имигранти от Русия, Сирия и Амрения тропнаха българско хоро в Бургас

Животът

11-04-2014, 18:11

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

35 имигранти от Руската федерация, Сирия и Армения тропнаха българско хоро в Бургас в навечерието на Великден. Днес в морския град, за да представят едни от най-красивите пролетни празници „Лазаровден” и „Цветница„ екипът на Информационен център за имигранти – Бургас покани партньорите си  от Народно читалище Пробуда - 1880 г. Бургас"

Пред имигрантите бяха представени носиите на 5 фолклорни области както и ритуалите, които се изпълняват седмица преди Великден, на Лазаровден и на Цветница от млади момичета. Девойките  представиха основните стъпки на хората,  които се играят по време на Цветница. Атанаска Пенкова, секретаар на читалището и партньор на ИЦИ-Бургас и Димитър Тонев разкриха  пред имигрантите основната символика на двата празника, които предшестват Великден. В края на представянето на тези момински дни, които са свързани с пролетта и надеждата за обновление момичета с народни носии и имигранти играха право хоро, с което закрепиха своите нови познания за  българския бит, култура и обичаи.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник. Празнува се една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. На този ден се освещава върбова клонка и се закача над входната врата на всеки дом, за да е здрава и плодовита годината. Оттук идва и другото име на празника - Връбница. Пада се в шестата неделя на Великия пост. Смята се, че на този ден Господ Исус Христос идва на магаре в Ерусалим, посрещнат с радост от хора с палмови клони в ръцете си.

Пролетният  празник „Цветница” беше организиран от ИЦИ – Бургас в рамките на  проект на МОМ BG EIF 2012/01-01.02  „Устойчиво функциониране и развитие на  информационните центрове за имигранти на МОМ в градовете София, Пловдив и Бургас»