Георги Първанов: Нашата листа си е много добра, най-добрата

Кандидатите за евродепутати от АБВ разговаряха с пловдивчани

Навръх Цветница и само часове, след като получи най-голямото отличие на Пловдивската епархия - орден "Свети Ерм", президентът Георги Първанов се срещна с пловдивчани за открит разговор в емблематичната за града зала "Съединение".

Радвам се, че съм отново в Пловдив. Поздравявам ви с красивия празник Цветница. Това може би не е най-добрият ден за срещи, но така сме ние политиците, което си е наша грешка, откровено започна Първанов.

Да, ние имаме листа за евродепутати, оглавена от Ивайло Калфин, човек с безспорни качества. Радващо е, че втори е генерал Михов, един изключителен авторитет. Следват двама млади хора, енергични и кадърни. Нашата листа си е много добра, най-добрата. Но от мен и колегите ми няма да чуете лоша дума за останалите листи. Може би направихме само едно изключение по отношение на кандидатурата на Делян Пеевски, но то бе единствено заради характера на конкретната личност, посочи Първанов.

АБВ ще си сътрудничи с Движение социалдемократи, Обединена партия на труда, Обединена социалдемокрация и Българските либерали, посочи още Първанов. Това е пъстра коалиция, макар и малка, коментира той.

Започнахме и с изпълнението на поетите от нас ангажименти, а именно с представянето на нашите политики. Вече презентирахме здравната политика – един солиден продукт, който е отворен за дискусия. Следва да представим и енергийната, икономическата и тази в сферата на образованието и науката. Нека другите говорят, че ние нямаме политики, е – имаме си, посочи той.

Първи изразихме мнение и за Крим и отношението Изток – Запад. АБВ е с ясна последователна позиция, жалко е, че БСП пък взе една антируска позиция, което е без прецедент в историята. Това идва да покаже, че институциите не работят. Парламентът не работи, трудно успява да се събере, създава скандали. Обиден е и начинът, по който управляващите се отнесоха към Найден Найденов и то само защото дъщеря му е в листата ни.

Ние променихме отношението си към това правителство. В началото давахме идеи, но видяхме, че то е слабо и ще донесе агония за България. Ние ще продължим да го критикуваме, но само по същество, посочи още Първанов.

Голяма част от проблемите ние сами си ги създаваме, сами може и да ги решим, заяви на свой ред водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин. Колкото повече говорим за евроизбори, толкова повече ще говорим, че националното трябва да се сглоби с европейското, за да продължим напред. И още – ние имаме пълна програма. Може би това не са най-добрите идеи, но хората ни са качествени. Идеята ни е по граждански да продължим напред. Ние искаме тези идеи да са отворени за дискусия.

Ето, ние даваме нашите идеи, но дебат липсва. Всеки хвърля лични нападки, но никой не казва какво трябва да се направи. Ние не сме против никоя партия, но искаме всеки да каже дългосрочно какво ще направи за държавата. След 10/15 години какво ще стане? Всеки бяга от този въпрос. Всеки иска властта, но не казва какво ще се случи след това, посочи Калфин.

Младото попълнение в листата Нина Найденова пък сподели своя личен мотив за участие.

Радвам се, че в тази зала има млади хора. Моята лична кауза е те да останат в България, да се развиват тук и да създадат своите семейства тук. А също да направя и така, че всички онези близо 2 млн. българи зад граница да поискат да се върнат тук, да намерят своя смисъл.

Президентът на България от 2002 до 2012 година е в Пловдив с водача на листата на АБВ за предстоящите евроизбори Ивайло Калфин. В Пловдив са и кандидадите за евродепутати от листата на АБВ Константин Проданов, Нина Найденова, д-р Драгош Методиев, проф. Андрей Андреев, доц. Георги Вълчев и Ивайло Русчев.