Кметът: Проектът за корабен трафик тръгва преди 15 години от Бургас

Визията на кулата ще е в унисон с цялата Морска гара, увери градоначалникът

Проектът за  информационна система за управление на трафика на плавателните съдове по българското Черноморие тръгва от 1999 година от Бургас, напомни днес кметът на Бургас Димитър Николов по време на първата копка за изграждането на кулата на Пристанищния Терминал 1.

"15 години по-късно имаме честта да стартираме изграждането на кулата, която ще гарантира безопасността на всички плавателни съдове  от момента, в който пресекат Босфора в посока на българското крайбрежие“, каза Димитър Николов. 

"Заедно с кулата във Варна ще дадат тази сигурност на всичките плавателни съдове в морската акватория. Освен тези основни функции, за които средства дава ОП Транспорт, бреговият център ще бъде и атракция защото, тя ще е на входа на бургаското пристанище и ще привлича вниманието на туристи и гости", убеден е градоначалникът. 

Той обясни, че общината е успяла да се пребори дизайнът на трафик кулата да кореспондира с този на морската гара. "Следва останалите инвестиции в зоната за публичен достъп до Пристанище Бургас да направят така, че да дойдат повече туристи. Очакваме достъпът до пристанището да се отвори и бургазлии да почувстват, че живеят и работят в един морски град“, допълни кметът Димитър Николов.